9
мај

Kako uklopiti prirodan materijal u enterijer?

Prirodni materijali predstavljaju pravi hit u opremanju životnog ili radnog prostora. Prirodni materijali se razlikuju u stepenu obrade i procentu prirodnog materijala. Prirodni materijali se idealno uklapaju u svaki ambijent, u svaki prostor, a zdravi su. Zdravlje je uvek na prvom mestu. U narednom tekstu biće obrađena upotreba mermera u domaćinstvu, njegove prednsoti i uticaj na zdravlje.

Mermer

Mermer je izuzetno cenjen ukrasni kamen, koji je našao široku primenu u vajarstu, građevinarstvu, industriji nameštaja, nakita i sl. Težak je, masiva, i moćan. Njegovo prisustvo u domovima može oplemeniti prostor, učiniti ga boljim i kvalitetnijim mestom za život. Može biti različitih boja u zavisnosti od primesa drugih elemenata, ali najčešću primena je belog ili crnog merera. Od njega se izgrađuje mnogi nameštaj, mada su mermerni stolovi za trpezariju najprodavaniji uz podne pločice. 

Mermerni stolovi za trpezariju

Jedan od naprodavanijih i najčešće prisutnih komada nameštaja od mermera su sigurno, mermerni stolovi za trpezariju. Često se se mogu videte u velelešnim trpezarijskim odajama, sa belim stolicama, draperima i gipsanim figurama. Pored raskošnih dvorana, mermerne stolove za trpezariju mogu priuštiti sebi svi. Bitno je da trpezarija bude urađena sa stilom, da ima drugih detalja, ali ne i preterano. Na taj načinpostićete sklad između lepog i praktičnog. Mermerni trpezarijski stolovi su najbolji u svetlim i belim bojama, na taj način refleksija sunčeve svetlosti je visoka. 

Skald mermera i svetlosti

Trpezarijski mermermerni stolovi idealno se uklapaju u prostor koji je obasjan svetlošću, bez obzira da li se radilo o prirodnom ili veštačkom izvoru. Visok sjaj mrermerne ploče pogoduje refleksiji svetlsoti, tako da je u toj prostoriji poseban doživljaj. Bilo bi oželjno orjentisati sto sa stolicama odmah do prozora, na taj način vizelni efekt bi se pojačao. Ukoliko je prirodna svetlost slabog intenziteta, preporuka je da se pojača sa veštačkim izvorom svetlosti. Za to bi idealni bili dugi kristalni lusteri, jer kristal i mermer idu zajedno. 

Kupovina mermernih stolovi za trpezariju

Kupovina može biti jednostavna i laka. Mermerni stolovi za trpezariju sve su više dostupni na tržištu. Za njih se kupci sve češće odlučuju za kupovinu. Možete ih naći u salonima nameštaja, ali vrlo jednostavno i lako ih možete poručiti putem online prodaje. Cene mermernih stolova za trpezariju varira od veličine ploče, stepena obrade, granulacije fragmenata. Ploča od sitnih granulate mermera biće značajno skuplja od mermera lošijeg kvaliteta. Cenu diktira tržište, odnosno balans ponude i potražnje. Svakako da bi bilo poželjno da prilikom kupovine mermernog stola za trpezariju trebali bi da se raspitate o cenama istog proizvoda kod drugih distributera. 

Zaključna razmatranja: nameštaj izrađen od prirodnih elemenata značajan je po mnogo čemu, ali prvo i osnovno je uticaj na zdravlje. Prorodni materijali neće emitovati emisije i isparenja koja mugu biti značajno štetna po okolinu, ali i zdravlje ljudi. Preporuka je da komadi nameštaju budu izrađeni od drveta, kvarca, mermera, vune.. takvi materijali već duži niz godina vraćaju e na velika vrata u upotrebu. Verovatno su i potrošači svesni uticaja na zdravlje lošig proizvda, pa se često vraćaju izvornim elementima. Jer zdravlje nema cenu.