19
дец

Kako do idealnog osvetljenja?

Kako biste imali udobno i lepo okruženje dajemo vam nekoliko trikova i saveta za postavljanje rasvete, kao i koje greške da izbegnete prilikom pravog izbora osvetljenja za vaš dom.

U novoizgrađenim kućama ili onima u fazi renoviranja, osvetljenje je veoma važno, isto kao  i izbor nameštaja ili odabir boje za zidove. Do pre neku godinu kuće su se osvetljavale centralnim lusterom i sa nekoliko lampi u svakoj sobi. Danas se na tržištu nudi veliki spektar različito dizajniranih lampi za svaki ambijent.

Šta uzeti u obzir kod osvetljenja?

Ukusi u vezi sa osvetljenjem su se promenili u odnosu na nekada. Danas nije bitna samo funkcionalnost već i atmosfera koja se stvara osvetljenjem. Vodi se računa o detaljima i dizajnu, kao i osvetljavanju uglova koji su nekada ostajali u senci.

Novi trendovi u osvetljavanju domova su primenljivi zahvaljujući ponudi različitog tipa osvetljenja. Na tržištu danas ima raznih tipova rasvete kao što su zidne lampe, stone lampe, lusteri, reflektori, itd. Ponuda je raznolika i prilagodljiva za sva rešenja za osvetljenje kao i za sve kućne budžete.

Saveti za pripremu rasvete

Prilikom postavljanja rasvete ljudi često prave greške. Pre svega potrebno je da se izabere funkcionalno osvetljenje koje odgovara prostoru i aktivnostima koje ukućani obavljaju u njemu. Kada pregledate ponudu rasvete imajte u vidu veličinu prostorije, boju zidova i vrstu nameštaja u prostoru. Ne štedite na kvalitetu rasvete i projektujte dobro sistem osvetljenja u kući kako ne biste posle morali da koristite produžene kablove.

Izbegnite česte greške prilikom osvetljavanja prostorija

Često se u prostorijama bira jedan izvor svetlosti, kao što je centralni luster, međutim, to je greška. Bolje je izabrati više izvora svetlosti kojom će se naglasiti različitost namene svake zone u stanu.

Za ugodnu i opuštenu atmosferu birajte tople izvore svetlosti. Najbolji izbor za tu namenu su stone lampe. Hladni izvori svetlosti se koriste za radne prostorije i kancelarije. Koristite dimere ili prigušivače svetlosti kako biste mogli da regulišete intezitet svetlosti prema želji i potrebi.

Česta greška se pravi kada se prilikom izbora osvetljenja dizajn stavi ispred funkcionalnosti. Ono što je lepo ne mora za vas uvek biti i funkcionalno. Pogrešnim izborom rizikujete sistem rasvete koji u vašoj kući, zapravo, nikada nećete ni koristiti. Povedite računa o prekidačima da budu postavljeni na zgodnim mestima tako da su vam uvek pri ruci kada ih koristite.

Nestandardna mesta za postavljanje rasvete

Osvetlite ormane i garderobere kako biste se lakše snalazili i bolje videli garderobu. Koristite LED trake ili osvetljenje koje se automatski pali kada otvarate vrata od garderobera.

Osvetlite kutak kod televizora i za ovu namenu koristite diskretno svetlo koje se stavlja na zid. Ova zidna rasveta baca svetlost samo na određen deo zida, usmeravajući je na gore, na dole ili sa strane.

Ne zapostavite slike i police. Osvetlite ih i ulepšajte prostor noću i učinite da izgleda posebno.

Prednosti LED rasvete

LED rasveta je ekonomična i dugotrajna. Ona troši manje električne energije u odnosu na standardnu rasvetu i time štedi kućni budžet. LED rasveta traje duže u odnosu na klasičnu rsvetu. LED rasveta daje prirodnu boju svetlosti što je čini veoma prijatnom za oči. Bezbedna je za korišćenje jer radi na niskoj naponskoj struji i ne sadrži i ne emituje štetne materije.