20
дец

Kada je korišćenje prisluškivača zaista od pomoći?

Iako zakon ne dozvoljava korišćenje prisluškivača, on ne zabranjuje prodaju špijunske opreme. Tako da potpuno legalno možete kupiti špijunski opremu, pa i prisluškivače, a vrlo lako ih možete i koristiti.

Svi koji koriste prisluškivače, koriste ih zato što misle da imaju dovoljno dobar razlog i da je to sasvim u redu. Mnogi nisu dovoljno poznati sa tim da takav način narušavanja nečije privatnosti ne dozvoljava ni zakon. 

Međutim, iskustva pokazuju da postoje slučajevi u kojima su ovi uređaji bili od pomoći i sprečili mnogo veće probleme. Evo o kojim situacijama je reč:

Otkrivanje i sprečavanje nasilja

Ovde se pre svega misli na zlostavljanje na poslu, u porodici ili na bilo koju drugu vrstu zlostavljanja ili maltretiranja. Dakle, u ovim situacijama mnogi su bili skloni da opravdaju korišćenje prisluškivača. Ovo pre svega u situacijama kada je izostala reakcija nadležnih organa ili kada nije bilo moguće dokazati na drugi način.

Naravno, uvek se treba osloniti na nadležne organe i prijaviti nasilje. Iskustva pokazuju da se žrtvma uglavnom veruje, bez da se traže neki drugi materijalni dokazi. Nasilje nije samo fizičko, već vrlo često i verbalno. Verbalno nasilje, tačnije psihičko maltretiranje može da ostavi mnogo dublji trag nego fizičko, a mnogo ga je teže dokazati i, po pravilu, mnogo se duže trpi. Omalovažavanja na poslu, kinjenje, spočitavanje vaših kvaliteta, vređanje su samo neki od primera. Upravo u tim situacijama su mnogi uspeli da preokrenu situaciju u svoju korist i spreče nasilnike da ih dalje maltretiraju korišćenjem prisluškivača, mobilnih telefona i sličnih uređaja, uz pomoć kojih su došli do materijalnih dokaza.

U cilju zaštite od ozbiljnijeg ugrožavanja

Zahtevanje mita, ucene, pretnje i svaki drugi oblik agresivnog i nezakonitog ponašanja može da bude razotkriven ili sprečen uz pomoć savremene tehnologije, pa i prisluškivača. Sada je mnogo lakše odbraniti se i dokazati da ste žrtva ovakvog ponašanja. Nekada je dovoljno da nasilnik postane svestan da imate ili možete imati dokaz o njegovim nedozvoljenim radnjama i zahtevima da bi se povukao. 

Pomoć nekome ko je u nevolji

Ovde pre svega mislimo na realciju roditelji – deca. Obično se roditelji odlučuju na kupovinu prisluškivača, zato što sumnjaju da su ima deca ugrožena. Nekada sumnjaju na vršnjačko nasilje, a nekada na loše društvo u kome se njihova deca nalaze.  Nedostatak iskustva i nemogućnost da predvide šta sve može da im se desi ih tera nekada tamo gde nikako ne bi trebalo da idu. Kada roditelji to osete, oni će na sve načine pokušati da zaštite decu. Ovo su najčešće situacije u kojima se roditelji odlučuju da prisluškuju svoju decu. Mišljenja smo da se na ovaj način u velikoj meri narušava odnos između roditelja i dece, jer se u potpunosti gubi poverenje koje je godinama sticano.