31
дец

Koji su glavni simptomi kandide?

Kada se pojave neki simptomi, verovatno prvo porazmislite šta bi to moglo da bude. Onda pokušate da sačekate neko vreme da samo od sebe prođe i često se pitate zašto ne prolazi. Onda nekada simptomi kreću da se pojačavaju, kreće možda bol, svrab i neki drugi simptomi, koje više ne možete da podnesete, te krenete malo da istražujete, a onda tek na kraju odete kod doktora.

Taj proces bi trebalo svakako skratiti, posebno ukoliko se ispostavi da imate kandidu, jer na taj način ćete je se i brže rešiti. Odnosno što pre reagujete, pre će vam biti lakše i pre ćete opet biti zdravi. Evo koji su glavni simptomi kandide:

Opšti simptomi koji se javljaju kod svih

Obično vam se mogu javiti pre svega ovi opšti simptomi pre nego što krene malo ozbiljnije infekcija da napada. Dakle, ukoliko imate kandidu moguće je da osećate umor, osećate neku vrstu isrpljenosti i nedostatka snage i volje. Moguće je i da će vas boleti glava, zglobovi, da nećete pamtiti neke važne stvari, tačnije da ćete zaboravljati. Imaćete osećaj kao da vam se stalno spava, da ste ošamućeni i pomalo ćete se osećati depresivno.

Simptomi kandide koji utiču na respiratorni sistem

Kada imate kandidu, onda se može desiti da stalno kašljete, kašljucate, da ste stalno prehlađeni, da vam se javljaju neke alergije, da vam se hronično isecedak iz nosa spušta niz zadnji deo grla i slično. Naravno, ovo mogu da budu simptomi obične prehlade, ali ako ovi simptomi traju i nikako se ne završavaju ili se iznova i iznova javljaju, vreme je da posetite lekara, koji će možda otkriti kandidu, a možda se na kraju i ne ispostavi da je imate, ali je važno da proverite.

Simptomi koji utiču na probavu

Nadutost i gasovi mogu da budu posledica loše ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, predugog sedenja i slično. Međutim, učestala nadutost i gasovi mogu da budu i problem kada imate kandidu. Takođe, može se javiti zatvor i to ne samo u jednom periodu, nego konstantno, a takođe se može javiti i proliv. Kada imate kandidu možete osetiti bol u stomaku i grčeve. To je vrlo česta pojava kod onih koji boluju od kandide.

Simptomi sa uticajem na hormone

Poremećaj hormona može da prouzrokuje bilo šta od neredovne menstruacije, do naglih promena raspoloženja i kada za to nema razloga, do problema sa žlezdama i slično. A poremećaj hormona pre svega može da izaove i kandida. Dakle, kada dođe do neredovnih mensturacija odjednom, onda je vreme da se obratite adekvatnom lekaru, koji će da vas posavetuje šta da radite i kako da se ponašate, ali koji će pre svega tačno, jasno i precizno da odredi šta je u pitanju i da li se zaista radi o kandidi.

Simptomi koji se ispoljavaju na koži

Crvenilo, svrab, osip, ekcem – su samo neke od simptoma koji se ispoljavaju na koži kada imate kandidu. To ćete jasno primetiti, to nije nešto što je minimalno i što vas neće ometati. Zato kada primetite neke promene na koži veoma je važno da reagujete na vreme, kako biste što pre rešili bilo koji problem da imate, a posebno kandidu.