4
јан

Kako urediti mali stan – Ideje i saveti

Kada pred sobom imate stan od nekih 40 kvadratnih metara, ili nešto manje ili više, onda imate i jedan veoma zanimljiv i veoma težak zadatak, a to je da uspete funkcionalno da opremite svoj dom, u kojem vam ništa neće nedostajati, a da pored toga sve uredite po svom ukusu i svojoj želji. Naravno, najlakše rešenje u svemu tome jeste unajmiti profesionalce koji će o svemu brinuti, međutim, takve usluge koštaju zaista mnogo, pa je retko ko u mogućnosti da sebi isto i priušti. Zbog toga je vreme da zasučete rukave, pronađete što više primera i saveta za uređenje malih stanova, a onda najbolje ideje da sprovedete u delo. Mi imamo nekoliko saveta koji vam sigurno u ovoj misiji mogu pomoći.

Američki plakari po meri

Jedan od najboljih i najpraktičnijih saveta jesu američki plakari po meri odnosno klizni plakari sa ogledalom. Nameštaj bi uglavnom za manje stanove trebalo raditi po meri, jer na taj način dobijate sasvim funkcionalne komade, a uz to kontrolišete u potpunosti njihov izgled. Američki plakari po meri su osim toga što birate njihov izgled dosta važniji zbog širine i visine, koje se uklapaju u mogućnosti prostora, a sama visina može ići sve do plafona, što ne može nikako da se pronađe u salonima. Američki plakari po meri su osim svega ovoga, komad nameštaj čiji kvalitet vidite u poptunosti, jer sami birate materijale, okove za spajanje, te ste na kraju u potpunosti sigurni u ono u šta ste investirali.

TV polica

Police za TV su nešto što je estetski veoma lepo kada se nađe u nekom dnevnom boravku, ali to ujedno znači i manje prostora za dalje uređivanje. Kako manji prostori zahtevaju što funkcionalniji nameštaj, možda bi najbolja opcija bila odustati od TV police ili uzeti neku sasvim malu i nisku, koja će se naći na podu ispod televizora koji je okačen na zid. TV je najbolje okačiti držačima za zid, te zid okolo ukrasiti nekim policama za knjige, druge neke dekorativne detalje, slike, što neće zauzeti ništa od celokupnog prostora, a stan će ulepšati i učiniti još funkcionalnijim i korisnijim.

Odabir boja

Jedna od važnih stavki u uređenju manjih stanova, manjih prostora uopšte, nebitno da li su namenjeni za životne ili poslovne potrebe, jeste odabir boja. Tamne boje, tamnije nijanse, čine da prostor izgleda manje i uzanije, što nije loše kada imate veliku prostoriju pred sobom, ali kada imate manju kvadraturu celog stana, onda tamne boje nisu najbolji izbor. Svetle boje, svetli tonovi, bez velikog šaranja i bez mnogo upečatljivih boja, biće izbor koji će učiniti da sve izgleda daleko prostranije i vizeulno veće. Takav efekat, osim upotrebom svetlijih tonova, možete postići i korišćenjem ogledala, koja kada su u većim dimenzijama, čine da prostor deluje vizuelno čak i duplo veće.

Staklene pregrade

Jedan od dobrih saveta za pregrađivanje prostorija, posebno kada vam je potrebno da odelite dnevni boravak od spavaće sobe, jesu staklene pregrade, koje neće umanjiti dotok svetlosti ni u jednom delu vašeg stana, što je najvažnija stvar u svemu. A pored toga, dobićete jedan jako dekorativni „zid“ i veoma moderno uređen prostor koji ne može da vam se ne dopadne.