27
авг

Ideje za uštedu prostora kod malih stanova

Danas se, pogotovo u Beogradu, sve češće traže mali stanovi. Mali prostori, posebno oni koji su namenjeni za život jedne ili više osoba, nisu izazov za opremanje samo onima koji će u njemu živeti, već su prava avanture i za osobe koje se profesionalno bave uređenjem enterijera. U odnosu na bilo koje druge, male prostorije, mali stanovi, zahtevaju mnogo više razmišljanja, mnogo više pažnje oko planiranja celokupnog prostora, koji kao i svaki drugi zahteva da bude prijatnog, lepog izgleda, a da ima potpunu funkcionalnost. Zato su ovakvi životni prostori uvek nepresušna tema razmišljanja i pisanja, uređenja, uvek se osmišljavaju neki novi načini koji će učiniti da se prostor uštedi, a da neki komad nameštaja bude funkcionalan u odnosu na sve drugo. Zbog svega toga, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći ukoliko imate na umu da opremite neki manji životni prostor.


Trpezarijski klub sto

Jedna od veoma dobrih strana nameštaja koji se danas može pronaći, jeste i to što se pravi za višestruku namenu. Klub stolovi su potrebni svakom domu, jer je neudobno i nepraktično uvek biti za trpezarijskim stolom, ali prosto male prostorije to ne dozvoljavaju da se ima, bar često ne mogu biti tu i jedan i drugi sto. Zato je odlično rešenje uzeti trpezarijski klub sto, koji može biti stočić za kafu, neko manje posluženje, a onda se u dva koraka ploča izdiže i formira visoki, veliki sto za ručavanje. Ovo je odličan način da u jednom komadu nameštaja imate dva, a da na odličan način uštedite prostor.

Nosači za tv

Manji stanovi, posebno˛garsonjere, često ne dozvoljavaju da se tu nalazi sve, od garniture, preko klub stola, do tv komode, u čemu će vam dalje pomoći jedino fiksni i zglobni nosači za tv. Od trenutka kada su osmišljeni, nosači za tv su postali veoma popularni jer prave ogromnu uštedu prostora, koja čini da imate mesta za neke druge, potrebnije stvari. Nosači za tv su sigurni, pa ih možete postaviti na zid bez ikakve bojazni, a budući da su pokretni, dozvoliće vam da gledate sve na svom TV-u iz bilo kojeg ugla.

Kreveti na sprat

Ukoliko opremate dečiju sobu, sigurno se suočavate sa onim što je najčešći slučaj kod svih, a to je mali prostor koji se za njih ostavlja. Dečije sobe uglavnom zahtevaju dosta toga, od radnih stolova, prostora za igru, ormarića, pa sve do samih kreveta za spavanje. Zato uvek birajte krevete na sprat, koji zauzimaju mesta kao jedan, a koji se ipak jednog dana mogu razdvojiti, te funkcionisati kao posebni.

Nameštaj po meri

Uređenje malih prostora zahteva mnogo merenja, upisivanja, ponovnog premeravanja i uklapanja svega prvo na papiru, pa tek onda odabira i kupovine nameštaja. Naravno, neki komadi nameštaja su odmah dostupni, pa ih je lakše tako kupiti, ali bi i pored toga trebalo uvek na umu imati to da postoji i izrada nameštaja po meri. Na taj način ćete dobiti nečije stručno mišljenje o uređenju celog prostora, pa tako možete dobiti i neke nove ideje za opremanje, a osim toga, tako ćete jedino biti sasvim sigurni da ćete sav prostor iskoristit kako treba, bez ikakvih gubitka, te da će se sve dobro uklopiti jednos a drugim.