23
авг

Imate povišen holesterol? Evo šta ne treba jesti

Kada god se javi neki malo veći ili manji zdravstveni problem, potrebno je da promenimo i svoje navike. Pitali smo nutricioniste iz Srbije, koji su to sastojci iz domaće kuhinje kojih bi ljudi sa povišenim holesterolom morali da se odreknu:Kada vaš lekar ustanovi da imate problem sa povišenim holesterolom, onda je to znak da nešto definitivno morate da promeni u svom životu. Naravno da će vam i sam lekar reći da je potrebno da se pored lekova, fokusirate i na ishranu. Medikamenti mogu da odrade jedan deo posla, ali na vama je zapravo mnogo veći deo. Vi morate sami da brinete o svom životu i zato morate da koliko toliko za početak regulišete ishranu.

Svinjetina, jagnjetina, čvarci – ne dolaze u obzir

Da, verovatno ste na ovu vrstu hrane i pomislili i apsolutno ste bili u pravu. Nikako, ali nikako ne smete sebi dozvoliti ogroman unos masti, na bilo koji način, ukoliko već imate povećan holesterol. Nikako, jer možete samo sebi gore napraviti. Ako ste ljubitelj svinjetine i jagnjetine bili i pre nego što ste saznali da imate povišen holesterol, onda sada morate da budete karakter i jednostavno morate da prestanete da jedete to sve što ste obožavali. Pomirite se sa tim, a na kraju krajeva ima i druge hrane, koja takođe može da zadovolji vašu potrebu za mesom. Dakle, ako imate povišen holesterol, onda umesto jagnjetine i svinjetine vi na primer možete konzumirati pileće meso, govedina je sasvim u redu izbor, ali pripazite da ona bude kuvana, nikako pržena, zatim ćuretina može da bude odlična zamena. Takođe, kada se javi povišen holesterol, onda i rib a može da dođe u obzir. Ali, kobasice, čvarci i ostali slični proizvodi nikako neće biti vaši saveznici u borbi protiv holesterola.

Većina mlečnih proizvoda nije dozvoljena

Većina mlečnih proizvoda nikako nije dozvoljena. Svi oni punomasni mlečni proizvodi su za izbegavanje ukoliko imate problem sa holesterolom. Dakle, kajmak nikako ne smete jesti, ali ni one punomasne sireve, kao ni mleko. Sve nege blage varijante mlečnih proizvoda su dozvoljene, ali na ovu temu bi trebalo da se posavetujete sa vašim lekarom.

Nemojte jesti sušeno voće

Sušeno voće ima mnogo šećera i nekada može da bude zdravo, to je tačno, ali u slučaju da imate holesterol bolje bi bilo da ga izbegavate sasvim. Potrudite se da jedete što više svežeg voća i povrća. Pre svega jedite limun, maline, jabuke i kruške, kao i pomorandže.

Alkohol – ne!

Alkohol nikako nije dobar da se pije u većim količinama i svakodnevno. Narušava vaše zdravlje, iako to vi odmah i ne primećujete. Zato treba da ga izbegavate, odnosno ukoliko imate povišen holesterol, onda treba da ga u potpunosti izbacite, alkohol vam nikako i ni na koji način neće pomoći. Probajte da ga bar izbacite dok ne regulište taj problem. Svakako ćete verovatno u sebi pomisliti ma jedna čaša mi neće škoditi, ali verujete da čak i jedna čaša može loše da utiče, a sa druge strane ako se već opustite sa jednom čašom, onda svakog dana možete jednu po jednu i onda možete doći u situaciju da preterate, a da toga niste ni svesni.