10
јан

Izbelite zube na prirodan način

Bele, zdrave zube je nešto što svako želi da ima. Nažalost, izbeljivanje zuba u stomatološkim ordinacijama je još uvek za mnoge u našoj državi nedostupno zbog cene, odnosno nedostatka sredstava. Zbog toga mnogi odustaju od izbeljivanja i ostaju nezadovoljni. Ali, ne mora biti tako.

Možda u vašem slučaju nije neophodno izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Prvo probajte sa prirodnim načinima koje ćemo predstaviti u nastavku teksta, a ukoliko i tada ne bude rezultata možete se obratiti stomatologu. Naravno, skrećemo vam pažnju da ne treba biti nezadovoljan sobom, ukoliko vaš osmeh nije najblistaviji i ne smete dozvoliti sebi da krijete svoje zube. Jer, kako kažu naši stari, čovek je najlepši kada se smeje.

Zato, postarajmo se da budemo uvek zadovoljni sobom, a onda ćemo i druge stvari rešavati lakše i sve će lakše ići svojim tokom.

Šta kvari naše zube?

Naše zube najviše kvari hrana koju unosimo u svoj organizam. Pored hrane, tu su i pića, bilo u vidu toplih napitaka kao što su razne kafe ili alkoholna i gazirana pića. Posle unosa tih namirnica u ustima se stvara kiselina koja oštećuje zubnu gleđ. Grickalice kao što su perece, čips, kokice, čokoladice, bombone uveliko oštećuju naše zube. Da bismo sprečili ozbiljnije posledice, preporučljivo je da se posle obroka operu zubi, posebno ukoliko smo konzumirali navedene namirnice.

Pored toga što oštećuju gleđ, navedene namirnice i napitci utiču i na boju zuba, a ponajviše kafa, ali i gazirana pića i vino. Gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu i upravo je ona kriva za oštećenje zuba. Kafa, pak može sadržati kiselinu koja oštećuje vaše zube, ali kafa utiče i na njihovu boju. Uz kafu se često navode i cigarete, jer njihova kombinacija gotovo uvek prouzrokuje izraženije žutilo zuba. Probajte da koliko toliko smanjite unos ovih namirnica, jer to neće uticati samo na boju zuba već i na vaše celokupno zdravlje.

Jedan od korisnih saveta je da, ukoliko niste u mogućnosti da odmah nakon konzumiranja ovih pića operete zube, makar posle toga ili paralelno sa ispijanjem ovih napitaka popijete vodu, a ukoliko ste u mogućnosti i da isperete usta vodom. Možda se nekad zapitate zašto vam konobar u kafiću donosi vodu kada naručite kafu, evo vam jedan dobar razlog da je i popijete.

Da li i kako sami možete izbeliti zube?

Postoji nekoliko prirodnih načina da pokušate da izbelite svoje zube. Jedite banane, ali ne preterujte sa količinom da ne bi došlo do nekih drugih problema, kao što je holesterol. Kada pojedete bananu nemojte da bacate njenu koru, uzmite koru i trljajte njome svoje zube. To radite nekoliko minuta i budite uporni, morate ponavljati ovaj proces.

Takođe, upotreba sode bikarbone – nešto što možda već znate, ali mislite kako su to samo prazne priče, ali ipak nije tako. Probajte pa ćete videti. Možete staviti malo sode bikarbone na cetkicu, a da pre toga stavite uobičajenu količinu paste. Neko ovo radi i sa praškom za pecivo. Ipak preporučuje se soda bikarbona, jer manje oštećuje zubnu gleđ, za razliku od peciva. Koristite sodu bikarbonu jednom dnevno do tri nedelje, a onda napravite malu pauzu pa opet.

Sodu bikarbonu možete kombinovati sa limunom, tu mešavinu ostavite na zubima samo tri minuta, kako ne bi došlo do oštećenja gleđi.

Jagode, ne samo što su ukusne i slasne, efikasne su i kod izbeljivanja zuba, moraćete da žrtvujete nekoliko jagoda, izgenjičite ih i protrljati njima zube, a nakon toga, operite zube pastom.

Nekoliko puta u toku meseca možete probati još jednu kombinaciju, čine je: kašičica sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi sirćeta, ovu mešavinu mućkajte nekoliko minuta u ustima, pa isperite pastom.

Nama se čini da ovi saveti mogu biti od pomoći, isprobajte neku od ovih metoda (ili više njih), ne koštaju vas mnogo, a možete imati lepe rezultate!