15
дец

Lepak za pločice  – za uređenje kupatila je „glavni sastojak“

                      

Ako ste u skorije vreme rešili da sređujete bilo šta po svom domu, uvideli ste koliko se teško dolazi do majstora. Retki su poput belih medveda, a i kada uspete da ih pronađete, predračun koji vam ponude je neverovatan. S obzirom na činjenicu da je mnogo majstora pobeglo da radi po inostranstvu, oni koji su ostali u Srbiji mogu da divljaju sa cenama za svoje usluge i to sve po principu „uzmi ili ostavi“.

Iz tog razloga se veliki broj ljudi sve češće odlučuje za radove po kući u sopstvenoj režiji. Pošto o nameštaju i dekoraciji doma odlučujete sami, najviše bi vam koristili saveti vezani sa samorenovaciju kupatila. To je najčešće i „najzahtevniji“ prostor u našem domu.

Staro, a novo 

Vratili su se u modu trendovi iz 70-ih godina prošlog veka. Što se tiče kupatila, to bi značilo da je ponovo popularno lepljenje pločica do polovine zida. Druga polovina, u glavnom, bude samo okrečena. Ukoliko stanujete u nekoj stambenoj zgradi, koja je nastala između 50-ih i 90-ih, velika je verovatnoća da vaše kupatilo tako i izgleda. U tom slučaju je potrebno samo zidove i podove osvežiti novim materijalima. 

Pločica na pločicu

Najbolje je primeniti tehniku „pločica na pločicu“. Nema šuta i puno otpada, a od važnog materijala neophodan vam je samo kvalitetan lepak za pločice. Uz solidan alat i pločice koje ste odabrali, možete polako krenuti sa ređanjem. Nemojte da vas brine to što su, mahom podovi „ulegli“ i nisu više dobro nivelisani.

Lepkom za pločice ćete i taj problem rešili. S obzirom na to da je moderno postavljanje pločica jednih uz druge, sa minimalnim prostorom između, i za to će vam dobar lepak za pločice puno značiti. Sve neravnine ćete moći fino da izjednačite kvalitetnim lepkom za pločice, koji se ujedno i sasvim postepeno suši, što nama, amaterima, omogućava da radimo bez žurbe i stresa. Dimenzije pločica i dezen su stvar ličnog izbora.

Samo bismo vam skrenulli pažnju da pripazite kada birate pločice većih dimenzija, jer se teže lepe (bez obzira na kvalitet lepka za ppločice), zatim, ostaje dosta otpadnog materijala i samo pojedini dezeni pristaju u kupatilima manjih dimenzija. Od propratnih faktora (površina za rad, dimenzije pločica, veličina zubaca gletarice, …) zavisi i količia lepka za pločice koja će vam biti neophodna za sređivanje vašeg kupatila..

Disperzija za krečenje

Nakon lepljenja pločica, krečenje spada u lakši deo posla. Što se tiče materijala, preporuka su disperzivne boje. One su skuplje od poludisperzivnih, ali su i kvalitetnije. Disperzija za krečenje je otporna na vodu (to znači da je boja periva) i odlična je za toniiranje. Moguće je izvući sve moguće boje – od pastelnih sve do zagasitih tamnih nijansi.

Završna tekstura zavisi od toga koju gustinu disperzije za krečenje napravite i kakvim alatom radite zidove. Baš zbog toga  se preporučuju kvalitetniji valjci i ređe umućena boja. Kada se takva disperzija za krečenje osuši zadržava glatku i nežnu teksturu. Najpovoljnija je bela boja, dok se dodavanjem pigmenata, menja i boja, i cena, koja raste.