29
мар

Na koji način obezbediti potpunu privatnost doma

Uz obezbeđivanje adekvatne toplotne i zvučne izolacije u svakom domu je potrebno osigurati ulazna vrata. Bezbednost i sigurnost doma u kojem boravimo je od prioritetne važnosti za život.

Uređenje i opremanje stana uvek treba biti sagledano sa aspekta zdrave sredine u kojoj boravimo, uz obezbeđivanje dovoljno prozračnosti, topline i prohodnosti vazduha. Dovoljno svetlosti u stanu održavajući ga suvim i čistim, pri čemu izolacija na prozorima i vratima takođe igra navedenu ulogu. Uz zvučnu izolaciju važi pravilo ispunjavanja uslova toplotne izolacije, koja se postiže ugradnjom adekvatne stolarije. Ulazna vrata stana kao sastavni deo stolarije svakog doma, pored zaštite u pogledu zvučnosti pružaju sigurnost. 

Sigurnosne brave za ulazna vrata primenljive na sve tipove  dugotrajnih materijala

U većem broju slučajeva, ulazna vrata u domu su izrađena od prirodnih materijala kao što je drvo. Drvo je materijal koji oponaša prirodnu sredinu po svom izgledu i toplini koju pruža, stoga su mnoge porodice kao zaštitu u domu obezbedile upravo drvena ulazna vrata. Iako su drvena vrata zaštićena od nepovoljnih vremenskih uticaja adekvatnim premazima, ne treba zaboraviti ugradnju sigurnosne brave u slučaju nepoželjnih provalnika. 

Sigurnosne brave za ulazna vrata cena se obično definiše po stepenu i sistemu njihove ugradnje, uz definisanje profila i mogućnosti višestepenog zaključavanja. Iako drvena vrata nemaju veću teškoću u pogledu narušavanja stabilnosti i obijanja, ona se svakako uvek moraju zaštititi potpunim sigurnosnim elementima. U upotrebi su takozvane cilindrične brave koje iskusnim provalnicima ne čine zahtevan posao. Upravo zbog navedenog, savetuje se upotreba ključa za sigurnosne brave sa konfiguracijom za narezivanje koja je izuzetno teška. 

Primena elektronskih brava kao adekvatan sistem sigurnosti za ulazna vrata

Elektronske sigurnosne brave za ulazna vrata imaju definisanu cenu na osnovu sistema njihovog zaključavanja i monitoringa ulaska u objekat. One funkcionišu na principu kartice ili takozvanih pametnih telefona u kojima je instalirana aplikacija za bezbedno otključavanje i zaključavanje vrata. Instalirane aplikacije unutar telefona su u funkciji određivanja većeg broja sigurnosnih brojeva koje funkcionišu kao šifre za članove porodice. Širfe se kreiraju na osnovu karaktera koji obavezno poseduju malo ili veliko slovo i broj. Uz ponudu većeg broja dostupnih  kartica za članove porodice, jedna brava može biti otključana sa svim obeleženim karticama. 

Situacije u kojima se sigurnosna ulazna vrata mogu zaglaviti

U današnjem vremenu svaki potrošač može sebi da priušti ugradnju sigurnosne brave, pri čemu se za ispravnost i održavanje vrata treba obratiti prodavcu. Nema objasnjenja kako dolazi do kvara, osim da svaki materijal može posedovati izvesne smetnje u radu, naročito na drvenim vratima gde brave imaju drugačiji sistem zaključavanja. Celokupan asortiman sigurnosnih ulaznih vrata je konfuguracije sa većim brojem šipova koje zajednički ili pojedinačno učestvuju u zaključavanju. Unutrašnjost materijala i sistem po kojem radi nema mogućnost detaljnog sagledavanja, već vizuelni izgled utiče na odabir. 

Upravo zbog sistema većeg broja šipova gotovo da nema mogućnosti koja definiše kvar, odnosno sigurnosna vrata garantuju sigurnu upotrebu nakon svakodnevne upotrebe. Celokupni materijali od kojih se izrađuju su čvrsti i potpuno otporni bez veće mogućnosti fleksibilnosti, time se situacije u kojima se mogu zaglaviti potpuno eliminišu.