13
јан

Spremite se na pravi način za polaganje vožnje

Polaganje vožnje i sticanje vozačke dozvole za mnoge predstavlja pasoš do slobode. Vozačku dozvolu i pravo na vožnju mnogi putnici izuzetno cene. U velikoj želji da dobijemo vozačku, vodimo se mislima kako je polaganje vožnje jednostavno i kako ćemo na samom testu biti vrlo uspešni i zavladati gradskim putevima. Te stvari ne idu tek tako. Ukoliko nakon par odvoženih časova počnemo misliti za sebe kako smo izuzetno dobar vozač i kako je vožnja jednostavna, lako se može desiti da polaganje vožnje ne prođe onako kako smo očekivali.

Ovi saveti će vam biti od koristi bilo da idete na polaganje vožnje za A kategoriju, ali i B kategoriju.

Idite na dovoljno časova vožnje

Obavezan broj časova vožnje koje svaki kandidat mora da pohađa jeste 40. Ovo je najčešće sasvim dovoljno da bi se kandidat spremio za polaganje vožnje. Međutim, ukoliko niste sigurni u sebe i smatrate da Vam neki dodatan čas ne bi bio na odmet, onda ih i uplatite. Bolje je platiti koji dodatan čas nego ne položiti vožnju, pa ponovo plaćati polaganje.

Dobro spremite teoriju

Za polaganje vožnje nije dovoljno spremiti se za praktičan deo ispita. Teorijski deo je takođe jednako važan. Pod jedan, ukoliko teorijski deo ne položite, nećete imati šansu ni za polaganje praktičnog. Pod dva, teorija se ne uči samo da bi položili test, već i da bi ste je mogli primeniti u praksi. Dakle, dobro znanje saobraćajnih znakova, signalizacije i pravila sprečiće pravljenje grešaka kada se iza upravljača nađete na cesti. Dodatno, dobro poznavanje i razumevanje teorije omogućiće Vam da na vozačkom ispitu ostanete smireni, da donosite odluke pod pritiskom, kao i da postanete bolji vozač u budućnosti.

Upoznajte puteve koji su u neposrednoj blizini mesta polaganja vožnje

Upoznavanje sa nepoznatim putem tokom polaganja vožnje nije naročito dobar početak. Iskoristite poslednje časove vožnje za upoznavanje onih puteva na kojima ćete možda biti testirani. Instruktori vožnje uglavnom znaju najčešće puteve na kojima se kandidati testiraju. Slobodno upitate svog instruktora da malo vežbate na tim putevima. Dok vozite obratite pažnju na signalizaciju i znakove na tim putevima.

Radite na najčešćim greškama koje kandidati prave tokom polaganja vožnje

Zajedno sa instruktorom poradite na greškama koje kandidati najčešće prave na polaganju vožnje. U takve greške spadaju gašenje vozila, oduzimanje prednosti, nepropuštanje pešaka na pešačkom, nepoštovanje semafora ili saobraćajnog znaka, neprilagođena brzina, skretanje u pogrešnu traku, i druge… Čak i kada mislite da ste ove stvari uvežbali, vežbajte još malo kako biste stekli sigurnost. Na dan polaganja vožnje ćete najverovatnije biti nervozni. Zbog toga je važno da, ukoliko ste u mogućnosti, uvežbate telo kako bi ove akcije radilo instinktivno za slučaj da Vaš mozak zakaže usled nervoze.

Dođite odmorni i spremni

Na dan polaganja vožnje dobro se naspavajte. Bez doručka ne napuštajte kuću. Vašem mozgu je za koncentraciju i funkcionisanje potrebna energija. Za taj dan ne planirajte nikakvu drugu aktivnost, kako ne biste žurili ili brinuli o još jednoj dodatnoj obavezi. Pristojno se obucite i budite ljubazni.

Ukoliko tokom časova vozite dobro, nema razloga da tako ne bude i na ispitu. Poznate puteve, poznate vozilo, i znate šta se testira. Jedini problem jesu Vaši nervi. Ali, ne brinite, ukoliko ste dovoljno pripremljeni, položićete.