20
мар

Tehnička vrata – za mesta skrivena od pogleda

Tehnička vrata su čelična vrata posebne namene koja se najčešće ugrađuju u tehničke prostorije.  To mogu biti podrumske prostorije, prostorije za specifične namene kao i druge sporedne prostorije, magacini, tehničke etaže i slično.

Osnovna karakteristika tehničkih vrata su njihova robusna konstrukcija, maksimalna pouzdanost i jednostavnost dok dizajn i estetska komponenta nisu od presudnog značaja. Izrađuju se od čeličnog lima, a njihova finalna obrada je plastifikacija u nekoj od ponuđenih boja. Na taj način postiže se visok nivo antikorozivne zaštite što je od velikog značaja kada se ovakva vrata ugrađuju u podrumske i ostale prostorije sa povećanom vlagom.

U ponudi specijalizovane kompanije talaris.rs nalaze se tehnička  vrata standardnih dimenzija ali i vrata koja se izrađuju po meri i želji kupca, kao i vrata za specijalne namene. Po konstrukciji tehnička vrata mogu biti jednokrilna, dvokrilna ili klizna.

  1. STANDARDNA TEHNIČKA VRATA – NAJKRAĆI PUT DO UGRADNJE

Standardna tehnička vrata dizajnirana su  tako da se sama montaža i ugradnja vrlo lako izvode. Vrata se izrađuju u standardnim dimenzijama i prilagodljiva su većini uobičajenih zidarskih otvora. Osim toga ova su vrata po konstrukciji reverzibilna što znači da se mogu ugraditi i kao leva i kao desna vrata, u zavisnosti od uslova na licu mesta odnosno potrebi klijenta.

Sve ovo postiže se jednostavnim i vrlo lakim okretanjem vrata na mestu ugradnje prema otvoru za ugradnju vrata. Standardna tehnička vrata dostupna na lageru mogu biti isporučena i ugrađena u istom danu kada se kupe pa ova opcija predstavlja najkraći put do ugradnje.

Uz to ovakva vrata imaju pristupačniju cenu od onih koja se izrađuju po tačnim merama i željama kupca. Upravo iz tih razloga standardna tehnička vrata treba izabrati i ugraditi kad god to dozvoljavaju građevinski uslovi na mestu ugradnje.

  1. TEHNIČKA VRATA PO MERI – IZRADA PO VAŠEM ZAHTEVU I MERI

U slučaju da je potrebno ugraditi tehnička vrata na otvore koji odstupaju od standradnih dimenzija  kompanija talaris.rs nudi vrata koja se izrađuju po tačnoj meri ili specifičnom zahtevu kupca. U ovom slučaju potrebno je računati na vreme potrebno za izradu vrata, ali na kraju dobićete savršeno rešenje za vrata vaše tehničke prostorije.

Nakon uzimanja tačnih mera i ostalih parametara neophodnih za proračun dimenzija vrata pristupa se njihovoj izradi. Zatim sledi prevoz i montaža na licu mesta koja se dodatno naplaćuje po ceni koja zavisi od dimenzija vrata, mesta i načina ugradnje.

  1. TEHNIČKA VRATA – IMATE DODATNE POSEBNE ZAHTEVE?

U slučaju da tehnička vrata postavljate na magacine ili stovarišta gde se lageruje specifična, vredna, osetljiva ili lako zapaljiva roba možete izabrati vrata koja imaju visok stepen zaštite od mehaničkih oštećenja, provale ili požara.

Tehnička vrata čija osnovna karakteristika treba da bude bezbednost konstruišu se tako da su otporna na lomljenje i provalu. Ova vrata mogu biti dodatno opremljena interfonskim sistemima, kodiranim električnim bravama i složenijim sistemima za njihovo zaključavanje i blokiranje.

Po želji kupca na tehnička vrata ove namene mogu se ugraditi posebna vratanca za ograničen pristup čuvanom prostoru, npr. za podizanje gotovine, isporuku proizvoda i slično, a bez potrebe za kompletnim otvaranjem vrata.

Drugi tip specijalnih tehničkih vrata su vrata sa povišenim stepenom zaštite od požara. Pri konstrukciji ovakvih vrata vodi se računa da njihov dizajn i izbor materijala bude takav da se spreči širenje vatre i dima. Ovo se postiže izborom specijalnih negorivih materijala od kojih se izrađuju sama vrata.

Za ekstremne zahteve vrata mogu biti i sa specijalnim ispunama čiji je zadatak usporavanje rasta temperature i sprečavanje širenja požara. Ovakva tehnička vrata mogu biti opremljena i posebnim  sistemima za brzo otvaranje u slučaju potrebe evakuacije ljudstva iz zone zahvaćene požarom.

Ознаке: