10
јул

Beograd u jednoj ulici

Jeste li razmišljali o tome koja ulica bi bila simbol Beograda? Naravno, svi bi odmah rekli da je reč o Knez Mihajlovoj, najvećoj pešačkoj zoni i glavnoj ulici srpske prestonice. Međutim, da bi se jedan grad najbolje upoznao treba ga doživeti kroz šetnju. Većina turista nema mnogo vremena na raspolaganju za duge šetnje, jer su ili u kratkoj poseti ili već znaju šta im je prioritet da posete.

Iznajmili sobu daleko od centra, smeštaj u glavnom gradu su vam pružili apartmani, ili se ipak odseli kod rođaka na drugom kraju grada? Ne mari, koji god da je smeštaj u pitanju, sigurno nije predaleko od centra.

Brojni apartmani u Beogradu nude smeštaj na dva, tri, pet dana, pa bez obzira da li se radi o produženom vikendu, sedmodnevnom odmoru ili ste ipak odlučili da letnji odmor provedete u rodnom gradu ili kod prijatelja i rođaka u Beogradu, preporučujemo da malo vremena izdvojite za šetnju ulicom Kralja Petra. Najstariju gradsku ulicu krasili su forum i bazilika, ali i terme, a ona je ujedno bila i glavno središte zbivanja za vreme Rimljana.

Spoj istorije, arhitekture i kuture može se jasno učiti u ovoj ulici, a ono što je zanimljivo jeste da se duž ove ulice nalaze obeležja sve tri religije – hrišćanske, muslimanske i jevrejske. Saborna crkva i Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve, jevrejska opština i muslimanska Bajrakli džamija mogu se videti u Ulici kralja Petra. Upravo u ovoj ulici ukršteni su stilovi, priče, sudbine, ali i brojni životne prilike i ljubavne neprilike. Isprepletani su duh prošlih vremena i moderno, pa nije čudno zašto se pored starih zanatskih radnji ovde mogu videti i moderne prodavnice garderobe.

Baš u Kralja Petra išlo se u prvu knjižaru, kupovao se lek u prvoj apoteci, ali se i odsedalo u prvom hotelu.

Bila je to jedna od najvažnijih trgovačkih ulica u Beogradu, a danas na prošlo vreme podsećaju male zanatske radnje i njihovi vlasnici koji svojim pričama žele da sačuvaju uspomenu na minula vremena.

Čak i ako nemate vremena za ovako detaljan obilazak i želite što više vremena da provedete u noćnom provodu i uživanju, onda se odlučite za smeštaj koji će biti blizu najpoznatijih klubova u gradu. Apartmani i hosteli u Beogradu su odmah tu, blizu samog centra, jer bez obzira kojim prevoznim sredstvom dolazite, neće vam biti potrebno mnogo vremena da nađete prenoćište.

Šetnjom kroz prošlo vreme

Za one koji vole šetnju, pravo pitanje je odakle početi. Kosančićev venac pravo je mesto odakle treba započeti šetnju, jer upravo ovde započinje Ulica kralja Petra u kojoj se mogu videti brojni ateljei, galerije, muzeji, kao i škola kaligrafije. Konak knjeginje Ljubice čuva sećanje na istoriju i tradiciju naše zemlje, a odmah pored je Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve.

Malo ko zna da Patrijaršija ima prostorija koliko godina ima dana. Unutar zgrade treba posetiti muzej i biblioteku Srpske pravoslavne crkve, a preko puta se nalazi Saborna crkva. Suprotno od crkve nalazi se najstarija kafana “Znak pitanja”, gde se nekada nalazila prva knjižara. Idući dalje, moguće je videti osnovnu školu “Kralj Petar I”, a niz ulicu uočićete i Narodnu banku Srbije, a zatim i prvu modnu robnu kuću gde se Ulica kralja Petra i ukršta sa najvećom pešačkom zonom, odnosno Knez Mihajlovom ulicom.

Korak po korak…

Niz ulicu nalaze se dve jevrejske kuće koje su raskošne arhitekture, a odmah zatim tu je i Aeroklub čije je obeležje veliki hol i vitraž na kojem su prikazani mitski letači Dedal i Ikar.

Najstariji hotel u Beogradu se upravo u ovoj ulici nalazi, a odmah su tu i Jevrejska opština i Jevrejski istorijski muzej.

Ukoliko ste se umorili od šetnje, bašta restorana Smokvica će vam pružiti odmor, a ako bacite pogled ispod ovog restorana, videćete i jedinu beogradsku džamiju, Bajrakli džamiju.

Na samom kraju ulice dolazite do popularne dorćolske Silikonske doline, pa ukoliko ste se umorili, onda ćete u Ulici Strahinjića Bana sigurno pronaći pravo mesto za predah.

 

Izvor: Balkan-inn – apartmani Beograd