16
мај

Deset popularnih lokacija u Srbiji koje turisti moraju posetiti

Srbija, zemlja bogate istorije, predivne prirode i gostoprimljivih ljudi, nudi mnoštvo atraktivnih destinacija koje svake godine privlače turiste iz celog sveta. Bilo da ste ljubitelj prirode, istorije ili kulture, sa sigurnošću ćete naći štošta zanimljivo na ovim lokacijama.

Novi Sad

Novi Sad, poznat kao „Srpska Atina“, drugi je po veličini grad u Srbiji. Petrovaradinska tvrđava, smeštena na desnoj obali Dunava, dominira gradom i pruža predivan pogled na Novi Sad. Ova tvrđava je domaćin čuvenog Exit festivala, koji svake godine privlači hiljade posetilaca. Dunavski park je idealno mesto za opuštanje, a Trg slobode, okružen prelepim zgradama, srce je grada.

Pored tvrđave, Novi Sad nudi i prelepe šetališne zone pored Dunava, kao i brojne muzeje i galerije. U okolini grada nalazi se Fruška gora, nacionalni park sa mnoštvom manastira i prelepih prirodnih pejzaža.

Novi Sad je udaljen oko sat vremena vožnje od Beograda, a dobro je povezan vozom i autobusom. Automobilom je lako dostupan putem auto-puta E75.

Poznat je po svojoj opuštenoj atmosferi i gostoprimstvu. Najbolje vreme za posetu je tokom leta, posebno za vreme Exit festivala. Ne propustite da probate lokalna vina i specijalitete poput fiš paprikaša.

Zlatibor

Zlatibor je popularna planinska destinacija koja nudi prelepe pejzaže i raznovrsne aktivnosti tokom cele godine. Tornik je glavna skijaška staza zimi, dok Stopića pećina fascinira svojim podzemnim svetom. U blizini Zlatibora je i Drvengrad, etno-selo koje je izgradio reditelj Emir Kusturica, nudi jedinstveno iskustvo.

Zlatibor je poznat po čistom vazduhu i netaknutoj prirodi. Jezera, vodopadi i guste šume čine ovu planinu idealnom za šetnje i planinarenje. U blizini se nalazi i Sirogojno, muzej na otvorenom koji prikazuje tradicionalni život u ovom delu Srbije.

Zlatibor je udaljen oko tri sata vožnje od Beograda automobilom ili autobusom. Najbolji način da se dođe je automobilom zbog fleksibilnosti koju pruža.

Idealan je za porodične odmore, jer nudi mnoštvo aktivnosti za sve uzraste. Posetite Zlatiborska jezera i uživajte u lokalnim specijalitetima poput komplet lepinje i pršute.

Niš

Niš, jedan od najstarijih gradova u Evropi, poznat je po bogatoj istoriji i kulturnim znamenitostima. Niška tvrđava, smeštena u centru grada, pruža prelep pogled na reku Nišavu. Ćele kula, spomenik podignut od lobanja srpskih vojnika, svedoči o turbulentnoj prošlosti. Medijana, arheološki lokalitet iz rimskog perioda, pruža uvid u život antičkog Niša.

Niš nudi bogatu kulturnu ponudu sa brojnim muzejima, galerijama i pozorištima. U blizini se nalazi i Niška banja, poznata po lekovitim termalnim izvorima.

Niš ima međunarodni aerodrom, a dobro je povezan i vozom i autobusom sa ostatkom Srbije. Automobilom iz Beograda potrebno je oko dva i po sata vožnje.

Niš je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi, posebno po roštilju. Grad je domaćin mnogim kulturnim manifestacijama, uključujući Nišville jazz festival i Filmske susrete. Ne propustite priliku da uživate u autentičnoj niškoj kuhinji.

Tara Nacionalni park

Tara Nacionalni park je pravi raj za ljubitelje prirode. Banjska stena je jedan od najlepših vidikovaca koji pruža spektakularan pogled na kanjon Drine. Perućac jezero je idealno za kupanje i vožnju čamcem, dok brojne staze omogućavaju planinarenje i istraživanje divljine.

Nacionalni park Tara je poznat po svojim gustim šumama, čistim rekama i raznovrsnim životinjskim vrstama. Park je stanište ugroženih vrsta poput medveda i orlova. Takođe, posetioci mogu uživati u vožnji brodom kroz kanjon Drine.

Tara je idealna destinacija za ljubitelje prirode i avanture. Ponudite sebi dan za planinarenje ili kampovanje. Ne zaboravite da posetite Račansku pećinu i uživate u prelepim pejzažima. Za ljubitelje ekstremnog sporta, preporučujemo rafting.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su mali barokni grad sa bogatom istorijom i tradicijom. Patrijaršijski dvor i Karlovačka gimnazija su dva glavna kulturna i istorijska spomenika. Šetnja pored Dunava i degustacija lokalnih vina su nezaobilazne aktivnosti. Udaljeni su oko 15 minuta vožnje od Novog Sada i oko sat vremena od Beograda.

Grad je poznat po svojim vinskim podrumima i tradicionalnim manifestacijama kao što je Grožđebal. Pored kulturnih znamenitosti, Sremski Karlovci nude i predivne prirodne pejzaže.

Sremski Karlovci su idealni za jednodnevne izlete iz Novog Sada ili Beograda. Uživajte u lokalnim vinima i ne propustite priliku da posetite obližnje manastire na Fruškoj gori. Preko puta, odnosno na Dunavu se nalazi „Majmusnko ostrvo“ ili „Koh Chang“, na kojima preko dana možete popiti piće ili ispeći roštilj, a uveče je idealan za žurke.

Subotica

Subotica je poznata po svojoj secesijskoj arhitekturi i kulturnoj raznolikosti. Gradska kuća je prelepo zdanje koje dominira centrom grada, dok je Sinagoga jedna od najlepših u Evropi. U blizini se nalazi Palićko jezero, idealno za rekreaciju i opuštanje.

Subotica je dom mnogim kulturnim događajima, uključujući Međunarodni festival pozorišta za decu i Palićki filmski festival. Posetioci mogu uživati u šetnji po Palićkom parku, vožnji čamcem po jezeru ili poseti ZOO vrtu.

Subotica je grad sa bogatom kulturnom baštinom i prelepim građevinama. Posetite lokalne kafiće i restorane i uživajte u specijalitetima kao što su gulaš i štrudla.

Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je najpoznatija banja u Srbiji, sa lekovitim termalnim izvorima i prelepim parkovima. Most ljubavi, prekriven katancima, simbol je romantičnih veza. Šetnja kroz parkove i uživanje u termalnim vodama čine ovu destinaciju idealnom za opuštanje.

Vrnjačka Banja je poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima koji pomažu u lečenju raznih oboljenja. Grad je okružen prelepim planinama i parkovima, idealnim za šetnje i rekreaciju.

Banja je poznata po svojoj opuštajućoj atmosferi i bogatom kulturnom životu. Uživajte u šetnji kroz prelepe parkove i ne propustite da posetite lokalne manifestacije kao što je karneval.

Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je jedan od najneobičnijih prirodnih fenomena u Srbiji, smešten na jugu zemlje, blizu Kuršumlije. Ova misteriozna destinacija poznata je po svojim jedinstvenim kamenim figurama koje izgledaju kao kule. Više od 200 kamenih stubova, visine do 15 metara, stoje uspravno, stvarajući fantastičan pejzaž. Ovi stubovi nastali su dugotrajnim procesima erozije tla, koje su oblikovale kiše i vetrovi.

Pored kamenih figura, Đavolja Varoš nudi i dva izvora mineralne vode: Đavolja voda i Crveno vrelo. Voda iz ovih izvora ima visoku koncentraciju minerala i specifičan crvenkasti ton. Legenda kaže da su stubovi nastali kada je đavo hteo da venča brata i sestru, ali su bogovi, da bi sprečili ovaj greh, okamenili svatove.

Đavolja Varoš je udaljena oko četiri sata vožnje od Beograda.

Idealna je dealna destinacija za ljubitelje prirode i avanture. Ponesite udobnu obuću za pešačenje i fotoaparat da zabeležite neverovatne pejzaže. Najbolje vreme za posetu je proleće i jesen kada su temperature prijatne i kada pejzaži dobijaju svoje najlepše boje. Ulaznice koštaju oko 350 dinara za odrasle, a radno vreme je od 8:30 do 17 sati.

Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i najpoznatije skijaško odmaralište u zemlji. Zimi je Kopaonik pravi raj za skijaše sa više od 55 km skijaških staza i modernim ski liftovima. Nacionalni park Kopaonik, osnovan 1981. godine, pokriva veći deo planine i štiti bogatu floru i faunu ovog regiona.

Kopaonik je poznat po svojim prelepim pejzažima, gustim šumama i čistom vazduhu. Najviši vrh, Pančićev vrh, nazvan po srpskom botaničaru Josifu Pančiću, pruža spektakularne poglede na okolinu. Tokom leta, Kopaonik je popularna destinacija za planinarenje, biciklizam i paraglajding.

Kopaonik je idealan za ljubitelje sporta i prirode. Zimi uživajte u skijanju, a tokom leta istražite brojne staze i uživajte u prelepim pejzažima i vidikovcima. U Nacionalnom parku Kopaonik možete videti retke vrste biljaka i životinja. Ne propustite da posetite lokalne restorane i probate tradicionalne specijalitete kao što su pastrmka i jagnjetina ispod sača. Radno vreme ski centra je od 8:30 do 16 sati, a cene ski pass-a variraju zavisno od sezone.

Golubac

Golubac, smešten na desnoj obali Dunava, poznat je po svojoj impresivnoj srednjovekovnoj tvrđavi. Golubačka tvrđava, izgrađena u 14. veku, smeštena je na strmoj litici iznad Dunava i pruža spektakularne poglede na reku i okolinu. Tvrđava ima devet kula i brojne legende vezane za njenu prošlost.

U blizini Golupca nalazi se Nacionalni park Đerdap, poznat po svojoj bogatoj flori i fauni, kao i po prelepim pejzažima i vidikovcima. Đerdapska klisura, poznata i kao Gvozdena vrata, jedna je od najimpresivnijih klisura u Evropi. Posetioci mogu uživati u šetnjama, planinarenju i vožnji biciklom kroz park.

Golubac je idealna destinacija za ljubitelje istorije i prirode. Uživajte u istraživanju tvrđave i šetnji pored Dunava. Ne zaboravite da ponesete fotoaparat, jer ovo mesto nudi brojne mogućnosti za sjajne fotografije. Radno vreme Golubačke tvrđave je od 10 do 17 sati, a cene ulaznica kreću se od 750 do 1700 dinara zavisno od zone koju želite da posetite.

Planirajte svoje putovanje i otkrijte sve čari Srbije!