9
јун

Dobrodošli u “Istočni Pariz”

Sastavljena iz zapadnog dela – Budima i istočnog – Pešte, Budimpeštu spaja, ali i razdvaja na dva dela reka Dunav. Neverovatna arhitektura, tradicija, crkve, mostovi, tvrđave samo su neki od razloga zašto ovaj grad treba posetiti. Zgrada Parlamenta je najprepoznatljivije obeležje grada, a ono što treba pomenuti jeste da se u ovoj metropoli nalazi mnogo zanimljivih mesta koja treba obavezno obići. Naime, malo ko zna da se se u Budimpešti nalazi najviše termalnih izvora nego u bilo kojem gradu, pa nije čudno zašto je banjski turizam postao toliko popularan.

“Istočni Pariz” ili “kraljica Dunava”? Mnogi različito nazaviaju glavni grad Mađarske, ali bez obzira koje ima da joj se nametne, jedno je sigurno, a  to je da je Budimpešta jedna od najposećenijih evropskih metropola. Dolaze turisti iz svih krajeva, tarži se mesto više u različitim prevoznim sredstvima, bez obzira da li se putuje vozom, avionom, autom. Ima i onih koji biraju kombi prevoz do ovog grada. Da li zbog pristupačne cene i kvalitetne usuge, ne zna se, ali kombi prevoz do Budimpešte postao je sve popularniji prevoz turista. Komfor, brzina, mala grupa samo su neke od prednosti koje ova vrsta prevoza pruža.

Mađarski Parlament – glavno obeležje Budimpešte

Zgrada Parlamenta koja predstavlja prepoznatljivo obeležje grada jedna je od tri najveća parlamenta na svetu. Ukoliko ste došli na duže od jednog dana ili popodneva, preporuka je da tokom obilaska obilaska Budimpešte nađete vremena i za vožnju metroom, jer je linija metroa jedna od najstarijih linija kontinentalne Evrope. Tokom razgledanja grada moguće je posetiti brojne muzeje, galerije, ali i hramove vere, poput crkvi i sinagoga. Dok ste u glavnom gradu Mađarske, obavezno posetite drugu po veličini sinagogu sveta koja se nalazi upravo u Budimpešti.

Hedonisti znaju zašto treba doću u Mađarsku

Bez obzira da li ste samo u prolazu kroz Budimpeštu ili ste došli na nekoliko dana, nemojte zaboraviti da isprobate slatke đakonije kojima se Mađarska diči. Jeste li znali da se jedna od najstarijih poslastičarnica Evrope upravo nalazi u glavnom gradu Mađarske? Naime, u poslastičarnici “Žerbo” morate da isprobate istoimenu tortu. Za ljubitelje slatkiša, Budimpešta je pravo mesto, jer se dugogodišnja tradicija slatkih zanimacija čuva još iz vremena Austrougarske, pa tako ne smete nikako da preskočite da probate doboš ili saher tortu. Poslastičarnica ima na svakom ćošku, a za koji god da se slatkiš odlučite, sigurno nećete pogrešiti.

Međutim, glavno mađarsko jelo i svima dobro poznat specijalitet sigurno je gulaš koji je popularan i u našoj zemlji. U mnogim restoranima moguće je isprobati brojne tradicionalne specijalitete, a sve to treba zaliti uz dobro vino.

Kultura i još ponešto

Za sve ljubitelje dobrog provoda, žurki i izlazaka treba napomenuti da se Budimpešta itekako angažuje kada je kultura u pitanju, pa je moguće posetiti brojne koncerte, svirke, ali i festivale. Jedan od najpopularnijih festival u zemlji jeste festival koji se održava u Segedini i koji poseti godišnje oko 400 000 ljudi iz zemlje i inostranstva. Uz dobru muziku, izvođače i dobro društvo žurka i odličan provod neće izostati.

Oni koji ipak vole da pobegnu u prirodu od buke i  žele mir, preporuka je da posete zoo vrt grada, koji datira još od 1865. godine i jedan je od najstarijih u svetu.