7
јун

5 saveta prilikom izbora tepiha

Tepih je bitan aksesoar za svaki dom. On prostoru pruža toplinu, boju, daje vizuelan efekat  i odabir tepiha dosta može uticati na uređivanje stana uopšte, a ovih 5 saveta će vam pomoći u  tome.

Kako izabrati boju tepiha­?

Boja tepiha treba da bude u skladu sa bojama i stilom nameštaja. Ukoliko je prostor svetle nijanse, tepih izaberite tako da bude u kontrastu sa njim, kao i obrnuto. U manjim prostorijama birajte svetlije tepihe kako ne bi privlačile pažnju na sebe i birajte tako da budu slične boje u kojoj su i zidovi prostorije i nameštaj. U većim prostorijama možete postaviti veći tepih, boje po želji, a možete izabrati postavljanje čak dva tepiha koji ne moraju biti istih dimenzija, dovoljno je da budu u istom stilu i iste boje.

U dečijoj sobi i hodniku savetujemo da izaberete tamniji tepih i što šareniji zbog prljanja. Za dečiju sobu birajte vesele jarke boje tepiha ali kvalitetnije izrade, da budu tanji kako bi se lakše održavali i da materijal ne upija tečnost jer deca dosta vremena provode na podu igrajući se.

Pazite na veličinu!

Savet je da izmerite tačnu veličinu prostora u koju želite da postavite tepih i da to uradite pre nego što odete u prodavnicu. Prevelik tepih može vizuelno zagušiti prostor, dok premali može izgledati malo mizerno.  Tepih koji će se nalaziti ispod stočiča u dnevnom boravku trebalo bi da se prostire između fotelje i sofe ali i da dopre do mesta gde će prilikom sedenja biti stopala. Za neki udaljeniji deo nameštaja preporučuje se manji tepih.

Koji materijal izabrati?

Prilikom izbora tepiha uporedite više vrsta vlakana i na kraju odaberite onaj koji vama i vašim potrebama najviše odgovara.  Veća gustoća tkanja garantuje i veću trajnost tepiha. Tradicionalni materijali su vuna i svila ili kombinacija. Ova vrsta tepiha je prikladana za spavaće i dnevne sobe. Vuneni tepisi dobro amortizuju zvuke, meki su i prijatni prilikom hodanja.

Sintetički tepisi karakteristični su po velikoj čvrstoći umetno proizvedenih sintetičnih vlakana, jeftini su, lepog izgleda i laki su za održavanje. Tepisi od akrila su od svih sintetičkih vlakana najbliži vuni, otporni su na habanje buđ i instekte, nečistoča se ne upija u vlakna i takođe su laki su za održavanje. Tepisi od polipropilena su izdržljivi, otporni na vlagu i upijanje i mrlje. Ako tražite jednostavno uređenje prostora onda su tepisi i prostirke od jute idealno rešenje za vas. Tepisi od prirodne kože, bambusa, kokosa i čiste svile se ređe koriste.

Koji oblik tepiha birati?

Oblik tepiha može biti kvadratan, okrugli, pravougaoni i ovalni. Koji ćete oblik izabrati zavisi od namene i veličine prostorije ali i od nameštaja. Smatra se da tepisi imaju eneregetska svojstva u zavisnosti od oblika, pa tako okrugli tepisi su oličenje mira i duhovnosti i pogodni su za prostorije gde se treba opustiti. Pravougaoni tepisi nose energiju i zato se preporučuju za biblioteke, radne prostore i sl.

Odnos cene i kvaliteta

Savet je da tepih kupujete u zavisnosti od kućnog budžeta ali i nameni prostora. Veću količinu novca trebalo bi izdvojiti svakako ukoliko kupujete tepih koji želite da vam što duže traje i ukoliko vam nije u planu da ga menjate sa dolaskom novih trendova. Svakako možete sačekati i raspitati se za popuste i rasprodaje kako biste po što povoljnijoj ceni dobili tepih koji želite.