4
сеп

Hranite vašeg psa na pravi način

Mnogo je zabluda oko pravilne ishrane pasa, neke od njiih su da oni zahtevaju upotrebu mesa i kostiju kao i to da im ne treba davati voće jer je štetno. Ovakve zablude dovode do toga da vlasnici malo znaju o ljubimcima ili nedovoljno vode računa o svojim ljubimcima.

Briga o psima zahteva veliku odgovornost. O psu treba da brine čitava porodica. U ishrani je važno  da ona bude redovna, kada su štenci u pitanju treba da se hrane tri puta dnevno. Treba izbegavati ljuta i začinjena jela, kosti koje su oštre, čokoladu, slatkiše. Danas je na tržištu pristuno dosta vrsta hrane za pse, pa su vlasnici zbunjeni  i nisu sigurni šta je zapravno najbolje za njihovog ljubimca.

Nepravilna ishrana pasa može dovesti do opadanja dlaka, do alergijskih reakcija. Da bi se pas oporavio potrebno je dosta, stoga je pravilna hrana za pse od velike važnosti. Omiljena hrana za psa najčešće sadrži prokuvano kukuruzno brašno, pirinač i žitiarice. Ovakav obrok u potpnosti zadovoljava energetske potrebe psa. Osnovne je da obroci sadrže sve potrebne sastojke u određenim količinama , da ne budu preterano podgrejani i začinjeni. Kompletan obrok podrazumeva proteinsku, mineralnu i vitaminsku hranu.

Gojaznost kod pasa

Prve naznake da se ljubimac nepravilno hrani jeste gojaznost, koja značajno može da ugroži kvalitet života kod pasa ali i dužinu života. Velika težina utiče na kičmeni stub i kukove, te su koštana oboljenja česta u ovakim slučajevima. Stariji psi treba da budu mršaviji, jer će na taj način njihov život duže trajati.

Nepravilno izbalanisirana količina minerala i proteina može stvoriti probleme u organizmu pasa. Štenad treba dohranjivati negde oko četvrte nedelje, gde postepno treba da se proređuje sisanje majke. Štence treba hraniti četri do pet puta dnevno.

U početku treba ih navići na suvu hranu, jer oni se u početku sa njom igraju ali se kasnije sve više prilagođavaju na nju i manje sisaju majku. Vremenom se broj obroka naravno smanjuje. Tokom odrastanja treba pratiti telesno stanje pasa i korigovati količinu hrane za pse. Nije problem u broju obroka koliko u samoj količini hrane za pse.

Oboljenja prouzrokovana lošom ishranom pasa

Ne treba zaboraviti i metabolizam koji nije isti kod svakog psa. Gojaznost kao i kod čoveka izaziva problema kao što su kardiovaskularna oboljenja i dijabetes su najčešće posledice gojaznosti. Kada su u pitanju teži oblici oboljenja od dijabetesa nije isključeno ni korišćenje insulina, što dodatno komplkuje život kako psu tako i vlasniku. Zato je granurilana hrana za pse odličan izbor, jer je dobro energetski izbalanisirana. Hranu za pse treba pravilno dozirati u skladu sa aktivnostima i životnim navikama ljubimca u konsultaciji za veterinarom.

Vaš pas treba da živi zdravo i živi život punim plućima. Pazite kakvu hranu dajete svom psu, od kvaliteta ishrane zavisi i kvalitet života. Zato hranite ga kvalitetno i čuvajte ga. Ne zaboravite i tu činjenicu da vas pas nikad neće izdati da je on uvek tu za vas. Pružite mu najbolje jer od njega dobijate zaista mnogo. Uvek je tu za vas i vašu porodicu, nikad vas neće izdati i biće uvek vaš najbolji prijatelj.