6
мај

Kada je ultrazvuk srca neophodan i kako se pripremiti za pregled?

Ehokardiogram je ultrazvuk srca koji koristi visokofrekventne zvučne talase za hvatanje slika srčanih sudova i komora, omogućavajući sonografu da proceni pumpanje srca. Ultrazvuk srca se često kombinuje sa doplerskim ultrazvukom i doplerom u boji da bi se procenio protok krvi kroz srčane ventile.

Zašto se koristi ultrazuk srca?

Ehokardiografski test se koristi za:
– procenu ukupne funkcije srca
– utvrđivanje postojanja mnogih vrsta srčanih bolesti
– praćenje napredovanje bolesti krvnih sudova tokom vremena
– procenu efikasnosti vaših medicinskih ili hirurških tretmana

Ehokardiografija se može koristiti za otkrivanje da li se srčani mišić normalno kreće i koliko krvi srce ispumpava sa svakim otkucajem. Ovim postupkom se takođe mogu otkriti abnormalnosti u strukturi srca, kao što su neispravni srčani sudovi, urođene mane (poput rupa u zidovima između srčanih komora) i proširenje zidova ili komora srca, kao što se dešava kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom, srčana insuficijencija ili oštećenje mišićnih zidova srca (kardiomiopatija).

Ehokardiografija se takođe može koristiti za otkrivanje perikardijalnog izliva, u kome se tečnost akumulira između dva sloja vrećice koja obavija srce (perikarda), i konstriktivnog perikarditisa, u kome se ožiljkasto tkivo formira širom perikarda. Takođe otkriva disekciju aorte, kidanje unutar slojeva zida aorte.

Kako se pripremiti za test:

Jedite i pijte kao i obično
Uzmite sve lekove u uobičajeno vreme
Obucite se kako želite. Pre testa ćete se pnajčešće resvući u bolničku spavaćicu

Tokom ultrazvuka srca

Pre testa, zdravstveni radnik će vam detaljno objasniti postupak koji sledi.
Zatim će vam postaviti lektrode na grudni koš koje se povezuju sa monitorom elektrokardiografa (EKG) da bi se utvrdila električna aktivnost vašega srca. Zvukovi su deo doplerskog signala. Tokom testa možete ili ne morate čuti zvukove.
Takođe se od vas ponekad može tražiti da zadržite dah.
Sonograf će vas zamoliti da legnete levo na sto i da postavite štapić (pretvarač zvučnog talasa) na nekoliko mesta na vašim grudima. Od vas će se možda tražiti da promenite položaj nekoliko puta tokom ispitivanja kako bi sonograf mogao da slika različite delove srca.
Ne bi trebalo da osećate veću nelagodnost. Na koži možete da osetite hladan gel i blagi pritisak sonde na grudima.
Ultrazvuk srca obično traje oko 40 minuta. Posle testa možete slobodno da idete.

Da li treba ići na preventivni ultrazvuk srca?

Ako ste zabrinuti za svoje kardiovaskularno zdravlje (ili zdravlje voljene osobe), možda ćete reagovati na razne marketinške ponude koje između ostalog nude i ultrazvučne skrining testove. Ali, da li ultrazvuk srca može da pomogne da se izbegne srčani ili moždani udar?

Da li bi trebalo ipak da odete čak i ukoliko nemate problema? Zašto da ne? Ultrazvuk je bezbolan, testovi su brzi i cena je prihvatljiva.
Međutim, postoje slabi dokazi da će takvi testovi biti korisni.
Pojedinačni ultrazvučni pregledi mogu da budu korisni kod odabranih ciljnih grupa, ali ne postoje podaci koji potkrepljuju njihovu benefit za ljude koji nemaju simptome i za koje se smatra da imaju nizak ili srednji rizik od srčanog udara i drugih stanja povezanih sa srcem i krvnim sudovima.