12
мај

Kako realizovati letovanje 2021. godine u Egiptu?

Situacija sa pandemijom u svetu donela je mnoga pravila na koja se još uvek navikavaju svi, a pored toga, pravila se često menjaju, kao i obaveze koje je potrebno ispuniti, što zahteva njihovo budno praćenje. Posebno je sve to izraženo u sferi turizma, jer razne zemlje imaju različite uslove za dopuštanje ulaska na njihovu teritoriju, bez obzira da li dolazite kao turista ili ne. Najvažnije pitanje, kako nam sunčani meseci dolaze, jeste kako će se letovanje 2021. odvijati i da li će moći da se organizuje bez većih zavrzlama. Dok određene zemlje još uvek smišljaju posebna pravila, Egipat je za letovanje 2021. doneo svoju odluku koja je za sada nepromenjena, moći će da se putuje, ali pod ovim uslovima.

Pravila putovanja u Egipat

Ukoliko želite da idete u Egipat, Hurgadu na primer, moraćete kao i uvek unapred da rezervišete svoj aranžman koji obuhvata u najvećoj meri prevoz i hotelski smeštaj sa polu ili celim pansionom. Ono šta je kao odluku donela Vlada Republike Egipat jeste da se putovanje može realizovati uz posedovanje negativnog PCR testa na virus covid-19 koji nije stariji od 72 sata. Ovo pravilo obaveznog testiranja traje sve do 1. septembra 2021. godine, što znači da će se cela letnja sezona odvijati prema njemu.

Što se nepromenjenih pravila tiče, putovanje u Egipat, zahteva pasoš koji važi najmanje šest meseci nakon datuma povratka iz Egipta, te posedovanje vize za ovu zemlju. Viza se može uzeti u samoj ambasadi Egipta, dok se može kupiti i na aerodromu prilikom ulaska u zemlju i njena cena iznosi 25 dolara. Još jedna važna stvar u vezi sa vizom jeste da putnicima iz Srbije, tj. njenim državljanima, viza se izdaje besplatno zaključno sa 30. aprilom tekuće godine. Bilo kako bilo, ovo je dovoljno da znate da se letovanje 2021. ne otkazuje i ne zahteva previše organizacije i pravila, nego što je to bilo uobičajeno.

Zašto odabrati Hurgadu?

Jedno od najvoljenijih letovališta u Egiptu od strane srpskih državljana jeste Hurgada, kao i Šarm-el-šeik u koji se takođe mnogo ide. Međutim, Hurgada nudi raznovrsnost u svojoj ponudi, od veoma luksuznih hotela, sa fantastičnom ponudom, uslugom i zadovoljstvima dostojih svakog hedoniste, do uživanja u samom gradu koji je do ne tako davno bio zapravo ribarsko selo. Danas, Hurgada predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija u Egiptu. Na svojoj teritoriji je objedinila staro i mlado, pa se tako može uživati u modernom delu grada, prilagođenom svim turistima sveta, dok stari deo grada pruža uvid u sam život Egipta, njegovu kulturu, običaje, stanovništvo koje danas broji 40 hiljada u okviru Hurgade. Savršeni pesak, visoke temperature, Crveno more, sve je ono što čini ovu destinaciju sasvim egzotičnom, posebno za turiste iz ovog dela Evrope. Uz sve to, Hurgada je osim u početnim letnjim mesecima, zbog visokih, a opet prijatnih temperatura, primamljiva za sve koji žele da pobegnu na letovanje u toku zimskih meseci koji vladaju u njihovim zemljama. Hurgada se nalazi na samo 500 km udaljenosti od glavnog grada Kaira, a osim uživanja, sunčanja i plivanja, uvek je tu mogućnost posete piramidama, pustinjama, kao i ronjenju koje ostavlja doživotni utisak na svakoga.