12
мај

ŠTA MOŽE DA KRENE PO ZLU TOKOM I NAKON UGADNJE IMPLANTA?

 

Mi ljudi smo jednostavno takvi, volimo sve da znamo unapred. Koliko god da je moguće. Tačnije, da preciziramo više volimo da znamo šta može da krene po zlu, nego šta može da krene po dobru. I nekada možemo da disciplinujemo sebe, a nekada zaista odemo u takve manične misli u kojima nekada prepadnemo sami sebe. Tačno je – ne treba ići u krajnosti, ali uvek treba znati činjenice. Takav je slučaj i sa ugradnjom zubnog implanta. Nešto možda neće krenuti kako ste vi očekivali, ali to nije razlog za paniku. Sve se može popraviti. Ipak, ovo su stvari koje mogu da krenu po zlu tokom i nakon ugradnje implanta. 

OŠTEĆENJE NERVA PRILIKOM UGRADNJE 

To je neminovnost. Nervi se nalaze svuda tuda i moguće je da se desi neki pogrešan korak. Međutim, ukoliko ste u rukama dobrog stomatologa zaista su male šanse da se to desi. Uglavnom se to dešava tokom intervencije, ali je procenat zaista mizaran. Može se osetiti bol tokom same intervencije, međutim, nekada se bol može javiti i kasnije. To je bol koji je posledica pogođenog nerva prilikom intervencije. I zato je važno ići na redovne kontrole ili ukoliko se javi bol jako je važno posetiti stomatologa koji će proveriti o čemu se radi, ustanoviti gde je problem i vrlo brzo ga rešiti. Važno je da pratite vaše stanje nakon ugradnje implanta, jer vas to može spasiti, tačnije spasiti vas nekih neželjenih posledica. 

POVREDA TKIVA 

Dešava se naravno da zubar prilikom ugradnje implanta povredi malo tkivo. I to je donekle i normalno, jer je ovaj proces veoma složen i komplikovan. I naravno da je svaka ugradnja implanta drugačija zbog specifičnosti vilice svakog od nas. Što je stomatolog profesionalniji, što je pažljiviji i što više zna šta radi, nemate apsolutno problema da se plašite. Uglavnom se to dešava onima koji su manje iskusni ili čak i onima koji imaju iskustva, ali jednostavno ne vode toliko računa. I naravno da ovo ne pišemo da biste vi stekli strah, već da biste samo imali uvid šta vas sve može očekivati i kako biste na vreme odabrali dobrog i proverenog stomatologa. 

ZUBNI IMPLANT KOJI ISPADA 

Da, zapravo se i to dešava. Zubni implant može da ispadne nakon intervencije. To se obično dešava zato što nije dobro ugrađen. Dakle, izabrali ste stomatologa koji ili nije znao ili nije pristupio svom poslu na valjan način. Moguće je da nekada telo ne može da prihvati implant, ali u većini slučajeva implant ispada samo i isključivo zbog nemarnosti stomatologa koji je trebalo da vam se lepo posveti, a nije.

INFEKCIJA 

I na kraju, ono što može poći po zlu nakon ugradnje implanta jeste infekcija. I u ovom slučaju nije odgovoran stomatolog. Ukoliko dođe do infekcije odgovorni ste samo vi. Ili ste jeli hranu koju niste smeli da jedete ili niste na pravilan način održavali oralnu higijenu. Vaš stomatolog će vam nakon ugradnje implanta reći kako se pravilno održava oralna higijena.  I vi se toga morate pridržavati. Dakle, blage paste za zube, dobre četkice i vi ste već pola posla obavili.