29
мар

Prednosti i postupak ugradnja krunice za zube

Iako celokupan postupak ugradnje krunica za zube, bez obzira da li je u pitanju njihova ugradnja na prirodni zub ili na implante, nije baš toliko brz, činjenica je da na taj način pacijenti rešavaju značajan problem. 

Naime, poznato je da kako metalne, tako isto i bezmetalne krunice za zube i te kako uspevaju da pomognu pacijentima da još duže održe svoje zube. 

Vrlo je važno da svaki pacijent pre toga bude upoznat sa samim postupkom njihove ugradnje. Naravno, on se može razlikovati kao prvo u zavisnosti od toga da li su u pitanju keramičke ili metalne krunice, a zatim i od toga kojim sve savremenim aparatima je konkretna stomatološka ordinacija opremljena, odnosno koje se metode primenjuju. Posetili smo stomatološku ordnaciju Pavlović u Beogradu i saznali kako izgleda postupak ugradnje krunica i koje su njihove prednosti.

Kako u praksi izgleda postupak ugradnje krunica?

Na prvom mestu je važno da naglasimo da su zapravo krunice svojevrsne navlake za zube, koje se koriste u situacijama kada je potrebno ili pokriti neke neravnine i nepravilnosti na samom zubu ili kada je potrebno da se uskladi boja zuba sa susedima. Tačnije, kada dođe do pigmentacije, koja ume da bude prilično neprijatna sa estetske strane, tada se obično ugrađuju bezmetalne krunice. U principu, postoje i metalne krunice, međutim ove keramičke su se pokazale kao odličan izvor, posebno kada je u pitanju estetika. Zapravo one u velikoj meri uspevaju da budu usklađene sa prirodnom bojom okolnih zuba. 

Koje su prednosti ugranje krunica za zube?

I mada postoje brojne prednosti korišćenja keramičkih krunica u praksi, kao jedna od najbitnijih se izdvaja ta da nije potrebno naročito veliko brušenje zuba pre postavljanja krunice. 

Naime, potrebno je da bude izvršeno brušenje od svega par milimetara i manje, kada su u pitanju keramičke krunice. U tom smislu se one smatraju mnogo boljom opcijom nego metalne, koje podrazumevaju i nešto jače brušenje. 

Sledeće što se smatra značajnom prednošću ovakvih krunica jeste i to što se mnogo bolje uklapaju uz okolne zube po boji. 

Sam postupak ugradnje krunica, bez obzira da li su one metalne ili keramičke, to jest bezmetalne, zavisi u velikoj meri od toga da li u okviru izabrane stomatološke ordinacije postoji i specijalna mašina, koja radi prema 3 D instrukcijama. Te instrukcije se dobijaju na skeniranju, tako da je celokupan postupak mnogo jednostavniji, upravo zahvaljujući primeni savremenih tehnologija. 

Međutim, ukoliko ordinacija ne poseduju takve aparate, krunice za zube se ugrađuju standardnom procedurom. 

A to znači da je potrebno kao prvo da budu izvršeni svi neophodni pregledi, a zatim i da stomatolog treba da se usaglasili sa pacijentom da li želi metalne ili bezmetalne krunice. Takođe na tu odluku će uticati i stanje njegovih zuba.

Posle toga će biti potrebno da stomatolog uzme otisak, to jest da se sa pacijentom usaglasi oko toga, kako bi trebalo da izgleda krunica, a u smislu koje boje da bude, najpre. Onda sledi brušenje, koje je ujedno mnogim pacijentima i najneprijatnije. Pomenuli smo već da na svu sreću bezmetalne krunice za zube ne zahtevaju naročito brušenje. A u zavisnosti od stanja zuba će stomatolog proceniti da li je potrebno da izvrši minimalno brušenje od svega pola milimetra,s  tim što kada su u pitanju keramičke krunice za zube, debljina tog sloja koji mora da bude izbrušen može najviše da bude svega 2 mm. 

Treba naglasiti da kada su u pitanju metalne krunice, sloj zuba koji se brusi je znatno deblji, tako da se iz tog razloga takođe keramičke krunice smatraju mnogo boljom opcijom. 

Ali zahvaljujući savremenim tehnologijama, sve više se pacijenata odlučuje upravo za keramičke ili takozvane bezmetalne krunice. Samim tim što se minimalno brusi zub, celokupan postupak je mnogo jednostavniji i mnogo manje bolan. Svakako treba naglasiti da se postupak brušenja zuba u ovom slučaju vrši uz korišćenje lokalne anestezije, tačnije uz takozvanu produženu lokalnu anesteziju.

Kada sve to bude učinjeno, sledi proba krunice, što je praktično i kraj celokupnog procesa.