5
апр

Benefiti igračaka- više od zabave

Igračke su neizostavni deo detinjstva- od prvih dana života svako dete pokazuje interesovanje za šarenim, mekanim stvarima. Još ako ispuštaju zvuke, eto nepresušne radosti i galopirajuće roditeljske glavobolje. Ipak, svrha igračaka nije samo čista zabava. Ukoliko su pažljivo odabrane, igračke mogu biti i odlična edukativna pomagala uz koja će dete lakše usvojiti osnovne veštine i principe koji će mu koristiti u daljem odrastanju. Zbog toga se sve veći broj brendova igračaka za decu okreće multifunkcionalnosti, čak i kada su namenjene najmlađim uzrastima.

Igračke razvijaju motorne funkcije

Osim što su beskrajno zabavne, određene igračke mogu deci pomoći da na vreme i pravilno razviju motoriku. Ovo će naročito biti slučaj sa onim igračkama koje od deteta zahtevaju da istovremeno vrši više različitih pokreta i kontroliše svoje telo. U tom smislu, već se sa četiri godine u detetovu rutinu može uvesti vožnja tricikla. Tricikli za decu su idealan spoj lepog i korisnog. Naime, zarad vožnje će dete provoditi više vremena na otvorenom i uživati u prirodi, imati dovoljno fizičke aktivnosti u toku dana, dok istovrenemo vežba koordinaciju pokreta i razvija veštine balansiranja težine. Naravno, ovakva zabava zahteva određenu asistenciju roditelja, ali su i sami tricikli za decu projektovani tako da ih dete vrlo brzo samostalno koristi. 

Puzzle – Kroz igru do složenijih misaonih radnji

Igračke su odličan način da se kod deteta na lak i zabavan način razviju veštine zaključivanja, vežba strpljenje i koncentracija. U ovu svrhu pedijatri rado preporučuju razne mozgalice, igre pamćenja ili asocijacija, koje je jednostavno pronaći u svakoj malo bolje opremljenoj radnji sa opremom za decu, a prilagođene su svakom uzrastu. Vrlo čest izbor roditelja su puzzle, kao sjajna zabava za celu porodicu. Za početak je dovoljno krenuti sa jednostavnim motivima i malim brojem delova i odatle se kretati ka kompleksnijim slagalicama. Puzzle će lako zaokupiti pažnju deteta, a ono će kroz rešavanje ove mozgalice naučiti da prepoznaje oblike i logično ih spaja u celinu. Osim toga, puzzle zahtevaju određeno vreme i koncentraciju, pa se dete uči strpljenju koje mu je potrebno dok ne postigne željeni cilj. Brojne studije su pokazale da igre puzzlama razvijaju složenije neuronske veze u mozgu i tako utiču na pravilan razvoj inteligencije kod dece svih uzrasta.

Igračke prilagođene uzrastu podstiču pravilan razvoj deteta

Ovaj faktor je vrlo bitan pri zboru igračaka za decu i to iz više razloga. Najočigledniji bi bio opasnost da dete proguta sitni deo igračke koja nije primerena njegovim godinama. Međutim, igračke utiču prvenstveno na psihološki razvoj. U najmlađim godinama dete kroz igru prihvata koncepte i stiče veštine koje će biti koren njegovih sposobnosti u životu koji ga čeka. Tako se adekvatnim igračkama razvija kreativnost, logika, fina motorika, ali i složeniji koncepti, kao što su empatija, temeljnost i strpljenje. Samim tim, neophodno je da igračke budu prilagođene uzrastu deteta, kako bi se njegov umni i fizički razvoj odvijao adekvatno i kako bi se kroz igru učile nove veštine, ali i vežbale već stečene. Jedna od osnovnih funkcija igračaka jeste da izazivaju dete da ih „osvoji“ i da ga podstiču da upoznaje svet oko sebe samostalno i tempom koji njemu odgovara.

Pored igračaka, pediatri ističu da je za razvoj deteta važno da roditelji čitaju knjige mališanima i pričaju priče, pogotovo u prvim godinama života. Kako biste podstakli pravilan razvoj vašeg mališana, vreme koje provodite sa njim ispunite različitim, kreativnim sadržajem.