19
апр

Želite da renovirate svoj stan, odakle da krenete?

 

Bilo da već posedujete stan i želite da ga renovirate, ili ste tek kupili stan kome treba renoviranje treba da znate da vas čeka ozbiljan posao, koji iziskuje temeljnu pripremu i određeno vreme, a morate računati i na troškove koji verovatno neće biti mali. Krenimo redom.

Prvo što treba da definišete jestu vaše potrebe, odnosno da li postojeći stan zadržava svoj izgled u smislu rasporeda i broja prostorija. Ukoliko je to slučaj, vas posao biće nešto jednostavniji, jer ćete izbeći zidarske radove. Ukoliko pak želite više prostorija ili novi raspored računajte i na zidanje. Ono što takođe spada u takoreći „krupniji“ zahvat u okviru adaptacije jeste zamena stolarije, kako spoljašnje tako i unutrašnje. Svi ostali radovi koji se uglavnom izvode prilikom renoviranja stanova, takođe su ozbiljni, ali nešto manje zahtevni. Tu spadaju sledeći građevinski radovi: elektro radovi, podopolagački, keramičarski, vodoinstalaterski, molersko-farbarski, gipstarski. Ono što predstavlja „šlag na tortu“, i kraj priče na adaptaciji, jesu dekoraterski radovi i opremanje stana. To što ste došli do kraja, ne zači da se ovim radovima ne trebate posvetiti sa jednakom pažnjom i u potpunosti. Ukoliko na kraju napravite pogrešne izbore kada je u pitanju opremanje enterijera, vaša priča može otići u potpuno pogrešnom smeru od onoga što ste planirali, i možete dobiti estetski efekat kakav niste želeli. 

Renoviranje stanova u sopstvenoj režiji

Ukoliko ste što bi se reklo iz struke, posedujete potrebno znanje iz oblasti grajđevinarstva i arhitekture u posao na adaptaciji stana možete se upustiti i sami, i angažovati izvođače parcijalno, dok ne privedete posao kraju. Ono što treba da vam buded imperativ  nako što ste definisali stil u kome želite da vaš stan dude, jeste činjenica da morate voditi računa o tome da kao konačni efekat  postignete spoj estetike i funkcionalnosti.

Renoviranje stanova u rukama profesionalaca

Danas su na tržištu prisutne mnogobrojne kompanije koje se bave poslovima na renoviranju stanova, i koje u svojim timovima imaju sve potrebne profile majstora koji mogu učestvovati u poslu u zavisnosti od potreba. Ono što svakako ide u prilog tome da je najbolje da posao poverite profesionalcima jeste činjenica da oni na bolji način mogu da sagledaju vaše potrebe u odnosu na prostor kojim raspolažete, i da se na taj način postiže optimalan odnos troškova i obima posla. Jedan od takvih firmi koja  već duži niz godina veoma uspešno i kvalitetno obavlja posao u sferi inžinjeringa, projektovanja i onsaltinga jeste firma Jug enterijer iz Beograda.

 Naime ne znači uvek da ćete izdvajanjem „gomile“ novca, postići onošto želite. Kada ste se opredelili za kompaniju kojoj želite da poverite  posao, morate na licu mesta organizovati sastanak sa njihovi timom. Tako ćete na najbolji način definisati ono što želite, ono što vam prestoji, troškove na koje treba da računate, rokove u kojima će posao biti obavljen. Tom prilikom takodje ćete definisati da li se opredeljujete za varijantu ključ u ruke, ili ćete poslove obavljati parcijalno jedan po jedan. Ako se opredelite za varijantu ključ u ruke to će vam ići u prilog jer kada dogovorite dinamiku, nema gubitka novca, a ni vremena. Ono što je takođe prednost saradnje sa profesionalcima, jeste to što oni obično sarađuju i sa dobavljačima i proizvođačima matrerijala pa na taj način možete postići i povoljniju cenu radova.  Ne treba zanemariti ni činjenicu da će profesionalci ispoštovati sve potrebe propise i standarde, tako da ni o tome ne morate brinuti. Nadamo se da smo ovim savetima uspeli da vam olakšamo i pomognemo u odluci da ukoliko ste amater ipak angažujete profesionalce, jer ovako ozbiljni radovi ipak zahtevaju stručnost i koordinaciju.