7
мар

Kako autom na tehnički pregled ako je istekla registracija?

U trenucima kada shvatite da je vreme za tehnički pregled prošlo brže nego što ste očekivali, a registracija vozila već nosi datum iz prošlosti, postavlja se pitanje: šta dalje? Ovaj članak je namenjen upravo vama, koji ste se našli u situaciji da morate odvesti vozilo na tehnički pregled u Beogradu, a da pritom nemate važeću registraciju.

Cilj ovog teksta je da razjasni nedoumice, pruži korisne savete i objasni zakonske aspekte koji regulišu vožnju do mesta tehničkog pregleda sa isteklom registracijom. Zaronimo zajedno u detalje kako bismo olakšali ovaj proces i omogućili vam da svoje vozilo bezbedno i legalno dovedete do tehničkog pregleda, pa sve do ponovne registracije.

Da li je registracija istekla manje ili više od 60 dana?

Kada vam istekne registracija vozila, prvi korak je da proverite koliko dugo je registracija istekla. Ovo je ključno jer zakonski propisi i procedura koju trebate slediti zavise od toga da li je registracija istekla manje ili više od 60 dana. 

Ako je vaša registracija istekla manje od dva meseca, smatra se da ste još uvek u relativno povoljnoj poziciji. Procedura produženja registracije u ovom slučaju ostaje prilično standardna, s’ tim što je glavni izazov kako legalno prevesti vozilo do centra za tehnički pregled. U ovom periodu vozilo tehnički nije registrovano, pa vožnja do centra za tehnički pregled može predstavljati prekršaj.

Situacija postaje znatno složenija ako je registracija vašeg vozila istekla više od 60 dana. U tom slučaju, zakon zahteva da vozilo bude odjavljeno, što uključuje predaju registarskih tablica i saobraćajne dozvole. Nakon odjave, proces registracije vozila praktično počinje ispočetka, što može biti i duži i skuplji proces.

Bez obzira koliko vam je registracija istekla, imate dve opcije da auto prebacite do tehničkog pregleda.

Prva opcija – Zakažite šlep službu

Jedna od ključnih stvari koje treba imati na umu kada je registracija vašeg vozila istekla jeste da takvo vozilo legalno ne sme učestvovati u saobraćaju. To znači da ne možete jednostavno upaliti auto i odvesti ga do centra za tehnički pregled ili na drugu lokaciju bez važeće registracije. U ovakvim situacijama, šlep služba postaje vaš najbolji saveznik.

Korišćenje šlep službe za transport vozila do mesta tehničkog pregleda ili bilo koje druge destinacije nije samo pitanje praktičnosti, već i zakonske obaveze. Važno je naglasiti da transport vozila šlep službom ne podrazumeva vuču vašeg vozila pomoću drugog vozila, jer bi se time vozilo i dalje smatralo učesnikom u saobraćaju. Pravilno i zakonski prihvatljivo rešenje je da vaše vozilo bude transportovano na prikolici šlep službe.

Druga opcija – Kupovina probnih tablica

Kada se suočite sa isteklom registracijom vozila i potrebom da ga odvezete do centra za tehnički pregled, jedna od opcija koja vam stoji na raspolaganju je kupovina probnih tablica. Probne tablice su posebno dizajnirane da omoguće privremenu vožnju vozilom u saobraćaju pod određenim uslovima, pružajući vlasnicima vozila zakonski pokriće za vožnju do određene destinacije, kao što je centar za tehnički pregled.

Kupovina i korišćenje probnih tablica podleže određenim uslovima i regulativama. Prvo i najvažnije, probne tablice se izdaju na ograničeni period, što znači da ćete prilikom kupovine morati odabrati broj dana koliko vam je potrebno da vozilo bude u saobraćaju. Ovaj period može varirati, a cena probnih tablica zavisi od dva ključna faktora: trajanja upotrebnog intervala i snage motora vozila.

Da biste kupili probne tablice, potrebno je da se obratite nadležnoj instituciji ili agenciji koja se bavi registracijom vozila u vašoj zemlji ili regionu. Proces obično uključuje podnošenje zahteva, priloženu dokumentaciju o vozilu, i plaćanje propisane takse. Nakon odobrenja, dobijate probne tablice koje možete odmah koristiti.

Centar za tehnički pregled koji pruža sve usluge

Za kraj imamo preporuku centra za tehnički pregled koji vam u toj situaciji može pomoći. Pored tehničkog pregleda i kompletnog procesa registracije pod svojim krovom, imaju mogućnost izdavana probnih tablica i zakazivanja šlepanja.

Reč je o agenciji “DON registracija” koju možete pronaći u Beogradu na 3 lokacije: Zemun, Bogoslovija i Viline Vode. Prednost je što ukoliko kod njih uzmete sve usluge, dobićete popust na ukupnu cenu registracije.

Pogledajte njihov sajt “don-registracija.com” koji pruža detaljne informacije za svaku uslugu. Budite slobodni da ih kontaktirate za sva dodatna pitanja.

Ознаке: