9
сеп

Kako da ojačate svoj imunitet na prirodan način 

Kako dolazi hladnije vreme, mnogi se pitaju kako da učine svoj imunitet jačim i otpornijim na razne viruse koji tek dolaze. Jedno je sigurno, niko ne voli da bude bolestan. Postoje osobe čiji je imunološki sistem slab i to traje već veoma dugo, iako na razne načine pokušavaju da ga ojačaju. Sa druge strane imamo one osobe koje skoro nikada nisu bolesne i koje imaju odličan imunitet, tako da ako spadate u ovu drugu grupu, smatrajte se pravim srećnicima.

Imuni sistem se sastoji od velike mreže različitih organa, tkiva i ćelija, i ima funkciju da nas štiti 24 sata i to svih 7 dana u sedmici. On traži i napada mikrobe koji su uljezi u organizmu, i potom ih eliminiše. Zato ojačavanje imunološkog sistema ima za cilj da mu pomognemo da obavlja svoju funkciju bez greške, da bude snažan ali i spreman da odgovori na sve izazove. 

Čudesan začin koji je sinonim za zdravlje

Đumbir je poznat kao savršeno efikasan katalizator u stvaranju leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca, koja jačaju imunitet na jedan prirodan način. Preporuka je da se svako jutro popije čaša vode ali može i čaj, u koji se dodaje izrendan đumbir, med i malo soka od limuna. Sve ovo je najbolje popiti na prazan želudac. Ova biljka ima protivupalno dejstvo i efikasno smiruje bolove, pa pročitajte sve o đumbiru, i uverite se koliko je zdrav. 

On ima umirujuće dejstvo, ali i podstiče telo da izbaci sve nakupljene toksine kroz znoj, i na taj način pomaže organizmu da brže ozdravi. Ako želite da u svoj organizam unesete pravu vitaminsku bombu, onda napravite čaj od ove moćne biljke. U šolju vrele vode dodajte jednu kašičicu sitno narendanog đumbira, a potom ostavite da odstoji 10 minuta. Potom procedite, i ako volite dodajte med i limun i uživajte u ukusu ovog čaja. 

Zdrava hrana – jak imunitet

Hranljive supstance iz različitih namirnica su veoma važan faktor koji omogućava da imuni sistem funkcioniše pravilno. Kroz hranu treba unositi što više vitamina i to naročito vitamine A, B, C, D i E, zatim gvožđe, bakar, cink, selen, ali i proteine. Preporuka je da vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem, kao i da koristite razne začine i biljke, jer mnoge od njih imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Konzumirajte jagode, citruse, papriku, šargarepu, brokoli, spanać, kivi, jogurt, živinsko meso, orašaste plodove i semenke, kao i kurkumu. 

Neka se u vašoj ishrani često nađe i kefir ali i riba, a izbegavajte da konzumirate slatkiše, grickalice i industrijski prerađenu hranu. Isto tako, savet je da i alkohol uzimate u umerenim količinama, jer alkohol slabi imunitet. Ukoliko pijete previše alkohola, vaš organizam se mora baviti detoksikacijom, a to znači da je onda manje usredsređen na odbranu od spoljnih pretnji, u vidu virusa i bakterija. 

Redovna fizička aktivnost

Jedan od najboljih načina na koje možete ojačati svoj imuni sistem jeste usvajanje rutine redovnog vežbanja. Redovna fizička aktivnost pomaže belim krvnim zrncima da brže cirkulišu, i da na taj načim otkriju nepoželjne goste u organizmu. Znojenje omogućava da se izluči endorfin, koji je poznat kao hormon sreće. Stres je takođe ubica imuniteta, pa će vam čak i lagana fizička aktivnost pomoći da zaboravite na neke stresne situacije. 

Kao i ishrana i vežbanje treba da bude umereno, jer ćete u suprotnom svoje telo izložiti dodatnom stresu, a sve to će za posledicu imati slabljenje imunog sistema. Dovoljno je samo pola sata umerene fizičke aktivnosti, i promene će biti vidljive uskoro, kako u pogledu zdravlja tako i u lepšem raspoloženju i dobrom osećaju koji će vas pratiti. Isto tako, priuštite svom organizmu odmor s vremena na vreme, ali i obezbedite mu dovoljno sna kako bi on ostao snažan. 

Boravak u prirodi

Izlazak iz kuće, i uopšte zatvorenog prostora, i odlazak u prirodu blagotvorno će uticati na čitav organizam, pa tako i na jačanje imunog sistema. Kad god imate priliku, prošetajte parkom ili idite u neku šumu koja vam je blizu. Šetnja na suncu, takođe je delotvorna jer se na taj način povećava nivo vitamina D u organizmu, a on je veoma važan faktor u borbi sa različitim patogenima. U šumi možete pronaći i razne gljive koje su veoma dobre za jačanje imuniteta, ali pod uslovom da znate koje su jestive. Tako da ćete od boravka u prirodi imati dvostruku korist, bićete fizički aktivni i imaćete namirnice za savršen ručak. Gljive možete i osušiti i koristiti ih kasnije kao dodatak raznim jelima. Boravak na planini i svežijem vazduhu sigurno će doprineti otpornosti organizma, pa svoje slobodno vreme iskoristite na ovaj način kad god to možete.