25
дец

Kako treba da izgleda jedan zdrav obrok na poslu?

Od silnih obaveza, što privatnih, što poslovnih, često ne stižemo da brinemo o sebi. Ne dajemo sebi vreme za odmor, za opuštanje, za rekreaciju, ne dozvoljavamo sebi neke lepe stvari u kojima bismo mogli da uživamo, previše smo fokusirani na finansije i brige i probleme koje imamo.

Sve to negativno može da se odrazi na naše zdravlje. Zato se treba okrenuti sebi, jer je to jedino sigurno što imamo i što moramo da očuvamo u najboljem mogućem stanju. Našem organizmu je potreban odmor, ali i zdrav obrok. Da li ste nekada i vikendom toliko umorni, a da nište niste ni radili? Da, moguće da je to to hroničnog umora, ali je i te kako povezano i sa lošom ishranom. Imamo nekoliko predloga za vas, kako da poboljšate vašu ishranu, makar na poslu, gde uglavnom najviše i grešimo.

Zdrav obrok treba da uključuje povrće i sveže namirnice

Gledajte da vaš zdrav obrok na poslu uključuje povrće i sveže namirnice. Gledajte da to bude sezonska hrana, kojoj ne treba neka velika priprema. Ukoliko kupujete hranu, obavezno kupite i salatu i neku voćku. Voćku možete pojesti u pauzi ili ukoliko ne stignete da ručate na vreme. Vaš ručak trba da bude izbalansiran, a zdrav ručak podrazumeva da je nutritivno jako bogat, kako bi vam dao snagu i elan, a ne kako biste posle tog ručka zaspali. Začinjena, teška i masna hrana vam nikako neće dati energiju, već će ubiti i ono malo energije što imate. Zato uključite obavezno sveže voće, ali i povrće što da ne u vaš zdrav ručak na poslu.

Zdrav obrok ne sme da bude ogroman

Još jedna jako važna stvar koju treba da znate a u vezi je sa zdravim ručkom na poslu, jeste i činjenica da vaša porcija ne treba da bude ogromna. Kada ste umorni i kada niste ni doručkovali na primer, normalno je da osećate preveliku glad, međutim, to ne znači da treba da pojedete dve ili više porcija. To znači da treba uvek da imate neku užinu i obroke i da vaš ručak treba da bude u vidu jedne normalne porcije. Nemojte preterivati, jer vas višak hrane u organizmu može tokom dana samo mučiti.

Zdrav obrok treba da vam da snagu i energiju i da štiti vaše zdravlje

Zdrav obrok, odnosno zdrav ručak na poslu treba da vam da energiju da nastavite da dobro funkcionišete u tom danu. Ako ste nakon ručka pospani, ako vam nije ni do čega, ako biste samo legli i zaspali – onda znači da je ručak bio pretežak. I to verovatno i sami znate. Ne dozvolite da vam se to dešava često, jer se to odražva na vaše celokupno funkcionisanje. Na poslu treba da imate energiju ne samo da izgurate dan, već da postignete i neke uspehe u toku tog dana, da ostvarite ciljeve, da napravite planove. Za sve to potrebno je da vam mozak dobro radi, a dokazano je i da zdrava hrana utiče na rad mozga. Zato ili nosite hranu od kuće ili kupujete one obroke, za koje ste sigurni da su pripremljeni na zdrav način i da sadrže sve namirnice koje će vas prvo držati sitima do kraja dana, ali i koje će vam dati svu potrebnu energiju i čuvati vaše zdravlje.