19
авг

Kako da organizujete letnju žurku na otvorenom – u svom dvorištu

Ovo leto ćemo verovatno provesti u svojim kućama ili makar na destinacijama koje su u okviru naše zemlje i to u blizini gradova u kojima živimo, ali to nikako ne znači da treba da klonemo duhom i otpišemo svaku mogućnost za zabavu i dobar provod. Mnogo je načina da se zabavimo i u svoja “četiri zida”, a ovog leta će na ceni naročito biti otvoreni prostori, odnosno terase i dvorišta u kojima možete da okupite nekoliko najbližih prijatelja i svake nedelje organizujete druženja – jedne nedelje kod vas, jedne kod njih i tako u krug.

Ukoliko do sada niste organizovali zabave, naročito ne na otvorenom, u vašem dvorištu, mi vam dajemo nekoliko jednostavnih smernica kako da napravite veče za pamćenje.

Sređivanje dvorišta

Iako je tačno da će nakon žurke koliko god ona prema broju gostiju bila mala ostati lom i nered, to nikako ne znači da ne treba da se fokusirate na sređivanje “terena”. Ono što je obavezno jeste da sredite travnjak, uz pomoć kosilica za travu, kako bi sve izgledalo lepo i uredno. Kosilice za travu su definitivno najlakši način da svoj travnjak dovedete do savršenstva, a one naprednije i savremenije će vam obezbediti rezultat skoro kao na fudbalskom terenu! Ukoliko imate dve kosilice za travu i veliko dvorište, zamolite nekog od ukućana da vam pomogne kako biste brže završili sa ovim najtežim i najdosadnijim delom posla. Kada završite, odložite kosilice za travu i posvetite se daljim koracima.  Ukoliko imate stazice u dvorištu možete lepo da ih operete i očistite crevom ili peračima pod pritiskom, bitno je da ovaj deo posla prođe brzo i lako, kako ne biste gubili dragoceno vreme.

Bez obzira na broj ljudi koji će doći, potrebno je da imate dovoljno stolova i stolica da svako može udobno da se smesti, spusti svoje stvari, ali i čašu sa pićem ili tanjirić sa hranom. Nemojte se preterano opterećivati nekim fensi prekrivačima ili stolnjacima – pre vodite računa da sve bude praktično i udobno, a tek potom lepo. 

Organizacija hrane i pića

Kada ste rešili pitanje smeštanja gostiju, red je da se pozabavite posluženjem. Ukoliko pravite opuštenu zabavu čiji je cilj prosto okupljanje i druženje, posluženje ne mora da bude suviše komplikovano i definitivno je savet da se ono služi kao meze. Dakle, kanapei svih vrsta dolaze u obzir, mini peciva, grickalice, predjelo na čačkalicu, a ukoliko služite roštilj, takođe bi bilo dobro da se servira tako da se može prezalogajiti u prolazu, jednostavnim nabadanjem na čačkalicu. 

Piće odaberite u skladu sa gostima – vi najbolje poznajete svoje prijatelje, a ako želite da budete sigurni da nikoga niste isključili, najbolje je da ih pitate šta se kome pije i to i nabavite. Još jedan predlog u vezi sa pićem je organizovanje koktel večeri, kada ćete moći da isprobate omiljene koktele koji ćete sami napraviti. Neko od gostiju slobodno može da vam se preidruži za “šankom”. 

Odabir muzike

Ukoliko već nemate pripremljene plej liste što je sasvim u redu, uvek se možete okrenuti radiju ili plej listama na youtubeu. Ukoliko je neko od vaših prijatelja baš raspoložen da bude dj, nemojte ga sputavati – naravno ako verujete njegovom ukusu. Osim toga, i sami gosti uvek mogu da naruče pesmu pa će tako svako od njih biti ispoštovan u pogledu muzičkog ukusa.

Dekoracija

Budući da je reč o prijateljskom okupljanju, a ne nekom velikom i važnom slavlju, dekoracija nije nešto što treba da vas brine. Potrudite se da gostima bude prijatno i udobno, da imaju šta da pojedu i popiju, a ostalo može da bude samo plus. Lampioni ili mirišljave sveće mogu da doprinesu atmosferi, a nemojte zaboraviti ni neko sredstvo protiv komaraca!