16
сеп

Kako (i gde) izabrati gume za automobil?

Gume su jedan od najvažnijih delova automobila, a s obzirom da su posrednici između automobila i puta, od presudnog značaja su za sigurnost vožnje. Dobro je i preporučljivo da u svakom periodu godine vozilo ima odgovarajuće gume.

Osim sezone za koju su namenjene, prilikom biranja guma, potrebno je uzeti u obzir vrstu gume, dimenzije i tehničke karakteristike, koje se mogu pronaći na tzv. EU oznaci gume. U zavisnosti od vrste gume, razlikujemo letnje, zimske (M + S) i univerzalne gume, koje odgovaraju ličnim vozilima, terenskim (4×4) SUV vozilima ili kamionima.

Kod kupovine guma postoji 5 ključnih podataka koje možete pronaći u korisničkom priručniku* svog automobila. Ovde ćemo vam na primeru guma dimenzija »185/60 R15 82H« pokušati da objasnimo detalje oznaka na koje treba da pazite kada birate nove gume za svog metalnog ljubimca!

VAŽNE OZNAKE NA GUMAMA:

  • Širina ili presek (185) u milimetrima;
  • Visina (60), označava visinu ivice stranice, podeljenu sa širinom gume;
  • Prečnik (15) felne za koju je guma namenjena (u colima/inčima);
  • Indeks nosivosti (82), koji označava maksimalno opterećenje gume;
  • Indeks brzine (H) koji označava maksimalnu brzinu pri kojoj je vožnja s izabranom gumom sigurna.

* Pre potrage za novim gumama, potražite korisničko uputstvo vozila u kojem su navedene dimenzije guma i vrednosti indeksa.

ŠTA JE JOŠ POSEBNO VAŽNO?

1. DATUM PROIZVODNJE GUMA

Svaka guma je označena datumom proizvodnje, tako da moramo da budemo pažljivi da starost gume prilikom kupovine ne prelazi godinu ili dve. Svaka guma s godinama gubi svoja svojstva koja su važna za sigurnost na putu.

2. IZBOR PRAVE VELIČINE

Nikad ne kupujte gume pogrešnih dimenzija jer je takav automobil tehnički neispravan. Pre kupovine obavezno proverite prave dimenzije guma vašeg automobila, a podatak piše i u saobraćajnoj dozvoli.

3. DODATNE OZNAKE ZA POVRŠINU

Obratite pažnju da li je guma označena s M + S (eng. Mud & Snow). Određene M + S gume imaju dodatnu oznaku snežne pahulje, što označava poseban kvalitet zimskih guma.

Gume-02

Kako odabrati eco friendly gume?

Vrlo jednostavno – pratite oznake na EU etiketi kojom su od novembra 2012. opremljene sve gume. Oznake otkrivaju informacije o glasnoći, uštedi goriva i prianjanju na mokre površine čime omogućavaju jednostavnije upoređivanje različitih guma, upravo kao kod energetskih etiketa na kućnim aparatima.

Informacije o glasnoći: Vrednost označava emisiju spoljašnje buke guma u decibelima, nivo buke je prikazan oznakom od 1 do 3 crna talasa, pri čemu 1 crni talas predstavlja tihe gume, a 3 crna talasa bučne gume. Vozilo za vreme vožnje stvara buku, delom i zbog vrste guma, pa time znatno utiče na okolinu.

Ušteda goriva: Vrednost se označava na obojenoj lestvici razreda A-G, pri čemu oznaka A (zelena) predstavlja najbolju iskoristivost goriva, dok oznaka G (crvena) predstavlja najlošiju. Za ilustraciju: razlika između dva razreda može predstavljati do 7,5 % manju potrošnju goriva, što u celokupnom vremenskom periodu upotrebe gume može biti značajna ušteda.

Prianjanje na mokroj podlozi: Ova vrednost je označena razredima od A do F pri čemu A predstavlja najbolje, a F najgore prianjanje. Dobro prianjanje na mokroj podlozi podrazumeva kraći put kočenja do potpunog zaustavljanja na mokrim putevima!

Kada uopšte menjamo gume na automobilima?

Dva su godišnja perioda kada obično menjamo gume na automobilima – u novembru letnje gume menjamo zimskima, a u aprilu skidamo zimske gume i menjamo ih letnjima. U Srbiji je zimska oprema obavezna na zimskim trasama javnih puteva i odnosi se na sve vrste motornih vozila.

Zimska oprema na automobilima, zakonski je propisana i treba je ozbiljno shvatiti, jer pri niskim temperaturama letnje gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu, produžava se zaustavni put, a sve to čini vožnju izuzetno opasnom.

Zato je najbolje, već od novembra na automobil staviti sve četiri zimske gume, istog proizvođača, marke i modela, kao i dimenzija koje propisuje proizvođač automobila. Da bi kupovina sezonskih guma bila jednostavnija, svake godine brine i Auto-moto savez Srbije (AMSS) koji redovno testira i predlaže najbolje letnje i zimske gume u različitim kategorijama.

Gume-03

Univerzalne gume mogu da budu dobar kompromis ako se radi o oblastima umerenije zimske klime, odnosno za vozače kojima automobil nije potreban sve vreme ili se voze isključivo po gradu. Iako su univerzalne gume bolje zimi od onih letnjih i dalje kvalitetom prilično zaostaju za zimskim gumama. Isto tako i u poređenju s letnjim gumama, uprkos napretku tehnologije.