13
јул

Kako poboljšati energetsku efikasnost u kući ili stanu?

Tokom vrelih letnjih dana traže se različiit načini za rashlađivanje životnog kutka, ali i za beg od toplote. Nekome godišnji odmor traje duže, nekome kraće, neko pobegne na more, a neko na planinu. Međutim, ima i onih koji leti smišljaju načine kako da uštede novac tokom predstojeće zime. Jeste li od onih koji se snabdevaju ogrevom već krajem leta ili plaćate istu cenu centralnog grejanja i leti i zimi? Ako pripadate prvoj grupi, trebalo bi da znate da se možete zimi ogrejati za manje pare. Ako je centralno grejanje u pitanju, za istu količinu novca u stanu vam može biti toplije. Pitate se kako, e pa mi vam dajemo odgovor.

Postoji nekoliko načina kako možete poboljšati energetsku efikasnost vašeg doma. Smanjenje zimskih troškova je moguće samo ako se malo potrudite. Skorašnja istraživanja u Evropi su pokazala da jedna od tri odrasle osobe brine o tome kako će platiti zimske račune pogotovu nakon pređašnjeg iskustva kada je zima bila jaka i hladna.

Izolacija, pvc stolarija i još ponešto

O postavljanju izolacije nije potrebno govoriti, jer je izolacija prvi preduslov da bi ste imali topliji dom zimi. Pvc stolarija je takođe jedan od odičnih načina da vaš dom bude energetski efikasniji, a računi za grejanje tokom zimskih meseci niži. Ali nekada najjednostavnija rešenja mogu kratkoročno da doprinesu uštedi. Recimo, osim izolacije vrata i postavljanje traka koje će da spreče prodor hladnog vazduha, možete okačiti draperije i deblje zavese na prozore. Ako niste znali, skoro 20% toplotne energije odlazi kroz staklo. Topliji do mi niži računi želja je svakog ukućanina.

Ukoliko se grejete na TA peći, onda bi trebalo da znate da će uštedi doprineti uključivanje i punjenje peći tokom jeftinije noćne tarife. U Evropi postoji i takozvana zelena tarifa koja omogućava građanima da koriste obnovljive izvore energije, pa se tako najčešće upotrebljavaju toplotne pumpe za grejanje i hlađenje doma.

Ukoliko pvc stolarija nije još ugrađena u vaš dom, onda bi trebalo da stavite dvostruka stakla na prozore. Kao što smo pomenuli, skoro jedna patina toplotne energije se rasipa kroz pozore, tako da ćete se iznenaditi šta znači dvostruko staklo za vaš dom. Naime, računi za struju će biti niži, a prvobitno velika investicija će se na duže staze veoma isplatiti. Tako je i kada je pvc stolarija u pitanju. U početku morate da date veću sumu novca za njenu nabavku i ugradnju, a onda kasnije ne razmišljate.

U Srbiji se svake godine polemiše o ceni struje. Poskupljenja su iz godine u godinu sve veća, a načina za uštedu ima samo ih je potrebno prepoznati. Zato posebnu pažnju obratite kada renovirate dom ili kada pravite strategiju kako da uštedite na mesečnom nivou. Iako se kod nas još uvek nedovoljno govori o alternativnim i održivim izvorima energije, ima onih koji su iskoristili njihove prednosti. Toplotne pumpe su samo jedan od način za grejanje i hlađenje doma koje koriste prirodne izvore energije, a ako je pvc stolarija na vašem domu u kombinaciji sa toplotnim pumpama, onda nećete morati da brinete o visokim troškovima tokom zime, jer neće biti.

Još korisnih saveta možete pročitati ovde.