28
феб

Kako prilagoditi crni parket enterijeru?

Parket u boji drveta je nešto što je najkarakterističnije i ono što najčešće srećemo. Parkete u drugim bojama i ne možemo tako često da vidimo. Uglavnom viđamo one koji su manje ili više braon boje, odnosno klasične boje drveta, sa raznim svetlijim ili tamnijim šarama.

Crni parket jeste malo čudan i nesvakidašnji izbor, ali može i te kako dobro da deluje ukoliko pronađete prave načine da ga uklopite u vaš enterijer. Ne mora da znači da će crni parket delovati prenapadno, neukusno, preupadljivo, da će previše zatvarati prostoriju. On i te kako može da istakne eleganciju i prefinjenost vašeg enterijera.

Birajte svetlije komade nameštaja 

Kada postavite crni parket, onda morate da izbegavate crne i tamne boje kada su drugi komadi nameštaja u pitanju. Ne samo crnu boju, već bilo koje tamne boje, koje bi mogle da izazovu monotoniju u enterijeru i da apsolutno zatvore vaš prostor. Zato je savet da birate svetlije komade nameštaja. Svetlije garniture, dvosede, trosede, fotelje. Ne mora to da budu beli komadi nameštaja. To mogu da budu varijante u bež boji i sve druge boje, ali u njihovim najsvetlijim nijansama. Najbolje će se definitivno uklopiti bela boja, ali ukoliko niste ljubitelj i ukoliko smatrate da ova kombinacija i nema baš smisla, onda treba da tragate za nekom drugom bojom, ali opet se napominje da ta boja treba da bude u svetlijoj nijansi.

Izaberite komade nameštaja u drečavoj boji

Kako biste na neki način razbili taj elegantan sklad, možete iskoristi priliku i u vaš dom uneti neki komad nameštaja koji po boji i te kako odskače. Da li će to na primer biti crvena fotelja, žuti tabure ili tako nešto slično na vama je da odlučite. Žuta i crna su boje koje definitivno idu zajedno i koje bi i te kako trebalo da kombinujete. Zamislite tu ludu, a opet veoma zadivljijuću kombinaciju crnog parketa i žutog taburea. To je ono što će verovatno svi primetiti kada uđu u vaš stan.

Omogućite da svetlost dopre u vašoj dom 

Važno je da kada ugradite crni parket, imate dobro dnevno svetlo. Nemojte da birate nikako tamne zavese. To bi u širokom luku trebalo da izbegavate. Izaberite na primer rolo zavese u bež boji, prljavo beloj ili svetlo braon boji. Nemojte da birate ni preterano teške zavese, koje bi svojim izgledom mogle da utiču na prostor, odnosno da ga opterećuju. Sa druge strane nije toliko važno da izaberete dobru boju, već je važno da u svakom trenutku omogućite da vaša prostorija bude ispunjena dnevnom svetlošću. To će samo na još bolji način istaći vaš crni parket, ali će vam svetlost i te kako prijati.

Adekvatna rasveta uz crni parket

U toku dana je jednostavno omogućiti svetlosti da se širi kroz vaš dom, međutim, teže je prilagoditi i obezbediti adekvatnu svetlost u toku noći, odnosno u onom trenutku kada zađe sunce. Pored glavne rasvete, treba imati i dodatnu rasvetu oličenu u manjim ili većim stonim lampama, u zavisnosti od toga šta vam se više uklapa. Uz crni parket dobro je imati veće podne lampe, jer na taj način obezbeđujete bolji osećaj u vašem domu.