12
дец

Kako se odlučiti za materijal tepiha

Prilikom kupovine tepiha veoma je važno odabrati boju i dezen koji će se uklapati u ambijent. I na ovo se najčešće mnogi fokusiraju ne razmišljajući o materijalu samog tepiha. A onda kada kupe određeni model, shvate da se zbog materijala ipak i ne uklapa u enterijer, ili se pokaju jer shvate da je održavanje previše zahtevno. Da ne biste došli u ovakvu situaciju, u nastavku navodimo od kojih sve matrerijala mogu biti tepisi i kako ih treba održavati.

Tepisi od vune

Vervatno većina na pomen tepiha od vune stvori sliku klasičnih tepiha velikih površina i šarenih detalja. Međutim, danas to nisu tepisi koji se mogu videti samo u kombinaciji sa salonskim nameštajem. Naime, danas postoji veliki broj modela savremenih vunenih tepiha koji se mogu uklapati sa najmodernijim nameštajem.

Tepisi od vune mogu biti napravljeni od vune, ili svile, ili od kombinacije ova dva materijala. U zavisnosti od tipa tkanja, ovi tepisi se razlikuju po kvalitetu: oni sa više čvorova su kvalitetniji i teže se habaju, jer sadrže više vune. Takođe, ovi tepisi mogu biti različite debljine, a to koju debljinu ćete izabrati zavisi od nameštaja koji imate. Ovi tepisi su sjajan izbor za sve prostorije, jer su mekani, topli i pružaju osećaj topline doma.

Međutim, pošto su mekani, tepisi od vune mogu skupljati dosta prašine i zbog toga se ne preporučuju ukoliko imate kućnog ljubimca, ili malu decu, jer mogu izazvati alergijske reakcije. Naravno, i u ovim slučajevima možete imati ove tepihe, ali je neophodno da ih redovno usisavate i nosite na dubinsko pranje tepiha barem jednom godišnje. Za više informacija posetite ovaj sajt.

Tepisi od jute

Ljubitelji modernog prostora i nameštaja često se opredeljuju za ovaj tip tepiha, odnosno prostirki. Ukoliko ne volite da je velika površina poda pod tepihom, onda razmislite o tepisima od jute.

Prednost ovih prostirki je u tome što su naprvljene od prirodnih materijala, jednostavne su za održavanje i mogu se prati u veš mašini. Ako imate kućnog ljubimca, razmislite o ovim tepisima. Osim toga, postoji veliki broj boja, dezena i tipova tkanja, pa smo sigurni da ćete naći odgovarajuću kombinaciju koja se može savršeno uklopiti u Vaš ambijent.

Tepisi od akrila

Ovi tepisi su napravljeni od sintetičkih vlakana akrila. Ovi tepisi su najbolja zamena vunenim, jer su isto otporni na habanje, a pritom su jeftiniji i njihova vlakna ne upijaju tečnosti, pa se lakše uklanjaju mrlje. Zbog ovih osobina i najrazličitijih boja i dezena, akrilni tepisi su čest izbor.

Važno je naglasiti da je njihovo održavanje veoma jednostavno, jer vlakna ne dozvoljavaju prodiranje prašine dublje. Pored toga, većina modela se može prati u veš mašini bez bojazni da će se oštetiti. Upravo zbog toga, ovi tepisi se često nalaze u dečijim sobama.

Tepisi od poliestra

I ovi tepisi spadaju u grupu sintetičkih tepiha. Poliestar se pokazao kao dobar materijal za izradu tepiha, jer je postojan, ne upija mrlje i prašinu, pa je samim tim jednostavan za održavanje. Međutim, važno je naglasiti da su ovi tepisi hladni na dodir i zbog toga ih manji broj ljudi bira za dnevne sobe.