30
јун

Kako treba da izgleda sportska hala u Beogradu

U sportskim salama mnogi sportisti treniraju i pripremaju se za važna takmičenja i usavršavaju sebe.

Vrlo je bitno da sportske hale imaju sve što je potrebno za dobro funkcionisanje i lakše treniranje tih sportista. 

Veličina sportske hale

Sportske hale trebaju da budu dosta velike zato što u njima uglavnom trenira nekoliko sportista u isto vreme. Potrebno je da imaju dosta mesta za sve što treba da vežbaju. U zavisnosti od toga za šta su opremljene te hale je i bitna veličina. Potrebno je da hale imaju i dovoljno velike presvlačionice sa tuševima kako bi više njih u isto vreme moglo da se pripremi za trening ili da se istušira nakon završenog treninga. 

Klimatizacija i ventilacija u sportskim halama

Možda vam ovo ne bi palo na pamet, ali klimatizacija i ventilacija u sportskim halama je vrlo bitna. Kada je zima, prostor gde se vežba treba da bude ugrejan i prijatan za treninge. Zbog znojenja i umaranja bitno je da klima postoji kako bi mogla da se podešava željena temperatura. Pored klimatizacije i ventilacija je vrlo bitan faktor koji mora da postoji u sportskoj hali. Ventilacija reguliše vazduh koji udišemo i to je vrlo važno. Dakle, zaključujemo da su klimatizacija i ventilacija ključ uspeha svake sportske hale i sportista koji vežbaju u njoj. 

Oprema u sportskim halama

U zavisnosti od toga za koji su sport opremljene ove sale postoje i određeni rekviziti. Ako je hala opremljena za borilačke sportove onda je potrebno da ona ima strunjače od kvalitetnog materijala koje su fiksirane za pod, a materijal kojim te strunjače treba da budu obložene je potrebno da bude lak za brisanje nakon svakog treninga. Pored toga, takva hala je potrebno da ima vreće, vrze lopte i kruške. Bilo bi dobro da takve sale mogu da prime i sportiste druge vrste i da imaju još neke rekvizite. Bilo bi dobro da svaka hala ima tegove, konopce za penjanje i još neke od osnovnih rekvizita svake hale. Ako je sportska hala napravljena za sportove kao što su fudbal, košarka, odbojka i rukomet onda je potrebno da pod bude parket. Kada se igra odbojka, sa strane treba da postoje strunjače koje će se postaviti kako bi mogla da se igra. Trebalo bi i da postoje golovi koji mogu da se pomeraju i stavljaju po potrebi i naravno trebalo bi da postoje lopte za sve vrste ovih sportova. 

Izgled sportske hale

Izgled sportske hale uglavnom nije mnogo bitan. Bitno je da je hala uredna i čista i da nema nekih velikih oštećenja na zidovima i podovima. Ona ne mora da bude savršenog izgleda ili da su sve boje usklađene samo treba da bude funkcionalna i da ima sve što je potrebno za sportiste koji dolaze tu da treniraju. 

Ako planirate da otvorite svoju halu za neki od gore navedenih sportova prvo stavite na papir koliko će vas prostor i svi potrebni rekviziti koštati pa onda razmislite da li vam se to isplati. Imajte na umu da su veliki prostor, dobra oprema i klimatizacija i ventilacija vrlo bitne stavke svake sportske hale.