26
јун

Kako izdržati finansijski Prvi septembar

Verovatno da ne postoje roditelji kojima se ne diže kosa na glavi pred detetov polazak u školu. A posebno ukoliko su u pitanju prvačići, za koje je to svakako nova etapa u životu, bez obzira što su pohađali i predškolsko, koje je sada obavezno za svu decu.

I ne samo zbog toga, već i zbog finansija.

Dobro je poznato da postoje učitelji koji i te kako nemaju mere u zahtevima, u smislu da traže da deca pribave pribor koji smatraju neophodnim. A retko ko od takvih učitelja misli na to da li i kako će roditelji moći sve to da isprate finansijski.

Naravno da u praksi ima i onih učitelja i nastavnika, koji se trude da prilagode spisak potrebnog školskog pribora za mališane i platežnoj moći roditelja, pa zahtevaju samo ono najneophodnije.

Istina, čak i u tom slučaju je neophodan ranac za decu, za koje znamo da su obično najskuplja stavka, osim ako baš ne budete naročite sreće, pa naiđete na rasprodaju i kupite ranac po povoljnijoj ceni.

Dobro se prirpemite

Roditelji čija deca već pohađaju školu sada znaju da je priprema najznačajnija pred početak nove školske godine.

Zna se, u principu šta je deci potrebno otprilike i šta će gotovo svaki učitelj ili nastavnik zahtevati od školskog pribora. Zato se oni ranije pripremaju, pa na vreme kupuju olovke, bojice i flomastere, ali i pernice i druge školske potrepštine.

Kako da prođete što bolje finansijski pred polakaz u školu?

Mora se priznati da je najnezgodnije kada su prvaci u pitanju, prosto zato što ne znate kakve će zahteve imati učitelj vašeg deteta.

Ako budete te sreće, da učitelj ne bude mnogo zahtevan u vezi sa nabavkom pribora, sve će biti mnogo jednostavnije. Ali ako naiđete na učitelja koji će vam tražiti čak i da detetove sveske budu uvijene u takve i takve uvijače ili da pribavite na primer pero i mastilo za pisanje, onda baš i nećete biti u zavidnoj situaciji.

Zato je najbolje rešenje da neposredno pre početka školske godine, a možda i ranije, kupite ono, što smatrate da će detetu koristi. Već pomenusmo da su rančevi za decu stavka koja je finansijski najzahtevnija, ako izuzmemo udžbenike, naravno. Zato bi njih trebalo kupiti kada naiđete na povoljniju cenu.

Ukoliko je vaše dete koristilo već ranac za vrtić, možete i njega iskoristiti makar u prvim danima.

A što se tiče kupovine svezaka, tu bi trebalo biti naročito obazriv, a posebno ako vaše dete polazi u prvi razred. Naime, neki učitelji zahtevaju velike sveske, dok ima i onih koji ne prave pitanje da li je velika ili mala sveska. Izbor svezaka je mnogo lakši za stariju decu, jer oni već znaju kakve sveske zahtevaju njihovi učitelji ili nastavnici, pa i njih svakako možete ranije da kupite i na taj način bolje rasporedite finansije.

Pribor za likovno, takođe možete ranije kupiti, a sve u zavisnosti od uzrasta. U principu, deca koja pohađaju mlađe razrede osnovne škole obično ne koriste vodene bojice i tempere, već samo drvene bojice i flomastere, a ređe voštane boje.

Ako sve to kupite pre početka školske godine, ostaće vam manje pribora da dokupite, pa tako i nećete naročito teško osetiti taj famozni Prvi septembar.