23
јун

Da li je pristupačno u Srbiji upisivanje Internacionalne škole?

Internacionalne škole koncipirane su tako, da su upisani učenici iz različitih država na jednisven program. Koji na kreativan, moderan i praktičan način spoznaju svet oko sebe. Današnji savremeni svet neporestano se menja, pa je potrebno držati korak sa novim vremenom i širiti nova znanja. Cilj internacionalnih škola je interkulturalnost i povezivanje znanja iz različitih oblasti, ali na širokoj osnovi. Plan školovanja je takav da učenici iz različitih delova sveta mogu da prate jedan jedinstven program i da budu ravnopravni u bilo koji državi po nivou obrazovanja. Internacionanle škole svoj program prilagođavaju Nacionalnim programima iz zemalja iz kojih dolaze. Po ugledu na mnoge svetske internacionalne škole, od nedavno su takve počele da se osnivaju i u Srbiji. 

 

Internacionalne škole

Generalno gledano sve češće se čuje pojam internacionalnih škola. Sve češće su prisutne kao žiža interesovanja novih generacija. Cilj internacionalnih škola jeste prirema mladih za internaconalne fakultete. Ovakav tip školovanja nudi odličan način rada i predavanja na željenom stranom jeziku. Trenutno se u našoj žemlji odvija internacionalna nastava u nešto vise od deset škola. Mahom su te internacionalne škole u Beogradu, dok ređe u drugim većim gradovima.

 

Prednost internacionalnih škola

Osnovni zadatak svakog roditelja jeste pružanje i obezbeđenje najboljeg mogućeg obrazovanja svojoj deci. Deca stiču znanja I veštine iz različitih oblasti. Učenje na kreativan način, ali uz potporu enpirijiskih metoda. Predavači su stučni i obučeni, često i sami bivši učenici Internacionalnih škola ili akademije. Još jedna prednost ogleda se u tme,  što su deca pod stalnim nadzorom stručnih lica. Svaka tema koja se obradi upotpunjena je tehničkim delom. Odnosno, primena tehnike i tehnologje je višestuka. Putem slajdova, prezentacija, video klipova i ostalih animiranih filmova mogu se učenicima približiti razne teme. Od uzrasta i nastavne jedinice zavisiće i mera pristupačnosti tehnici. Dalje, u internacionalnoj školi obično su obezbedjeni obroci, odnosno doručak, ručak i uzina. Sve u zavisnosi od smene pohadjanja nastave. Ishrana je bitna karika u pravilnom odgajanju deteta. Internacionalne škole nude i razmenu učenika i studenata. Na taj način učenici mogu upoznavati drugare iz drugih drzava, a samim tim i besplatno putovati. Pored razmena, internacinalne škole organizuju izlete, seminare, konferencije, stručna usavršasvanja i za profesore, ali i za učenike. 

 

Nedostaci internacionalnih škola

Od mnogo prednosti koje predmetne škole pokazuju, na prvi pogled deluje da nedostatka i nema. Međutim, nedostaci su prisutni. Standar nam govori da su inernaconalne škole još uvek daleko i da su predodređene za neko drugo vreme, tj. za vreme koje tek dolazi. U Srbiji su prilike takve da je manjina pristalica Internacionalnih škola. Obzirom da je obrazovanje besplatno čest roditelji ne zele, ili ne mogu da plaćaj školovanje. Moglo bi se reći da je nedostatak ovakvih škola, manjak nastavne literature i knjiga. Naime, misli se na na manjak kniga koji deca nose kući, a koje su potrebne za domaće radove. Nastava je mahom svedena isključivo na tehnički deo, pa često roditelji nisu ni upućeni u tekuće gradivo. Takođe, retko se pravi rang lista o kvalitetu škola da bi roditelji mogli sami da procne koje škole nude najbolje uslove.