18
јун

Najzanimljivije informacije o Kritu – pročitajte pre nego što posetite ovo divno ostrvo

Najveće grčko ostrvo Krit specifično je iz više razloga. Kao i svako grčko ostrvo krije poneku tajnu, protkano je istorijom i nadograđeno neverovatnom prirodom, zbog koje se iznova i iznova vraćamo. Grčka je zemlja o kojoj mnogo može da se govori, ali se pre svega treba doživeti.

Osećaji i uspomene koje donesemo nakon letovanja su nešto što traje i nešto što nam je nekada daje jaku motivaciju da istrajemo i da izdržimo još nekoliko hladnih meseci, da bismo se onda našli na najlepšem mestu na svetu.

O Kritu postoje mnoge priče. Opšte je poznato da je Kirt kolevka najstarije, tačnije jedne od najstarijih civilizacija na svetu. Znamo da je najveće ostrvo i znamo da su plaže nestvarno lepe. Znamo da nikada nisu toliko velike gužve i da je zato leto na Kritu savršenstvo. Međutim, letovanje u Grčkoj, a posebno na Kritu je zanimljivo i iz brojnih razloga. Evo šta bi bilo lepo da znate ako za leto 2020 Krit bude vaša destinacija.

More na kritu je najbistrije

Navikli smo da nas na letovanju u Grčkoj uglavnom dočekuje čisto more. I mora u drugim zemljama definitivno ne mogu da se porede sa Grčkom. Ta plavetna ili tirkizna boja, zavisi gde se tačno nalazite je ono što osvaja.Taj neverovatan miris i daj osećaj kada uđete u bistru vodu, koja je pritom idealne temperature i nije oštra je nešto što se ne može opisati. Ukoliko je ovo bio i vaš osećaj, onda treba da znate da je na Kritu dokazano najčistija voda. Nećete verovati, ali u nekim delovima more je toliko čisto da čak možete videti dno i kada je dubina 40 metara.

Najstarije drvo masline u Grčkoj nalazi se upravo na Kritu

Šta čini jedno morsko ostrvo tako posebnim u Grčkoj  – pa naravno masline i maslinjaci, zbog kojih uvek imamo taj poseban osećaj. Druga zemlja, prelepa zemlja, more i maslinjaci. Savršenstvo! A zanimljiva stvar koju treba da znate pre nego što se odlučite na letovanje na Kritu jeste da su upravvo ovde najstarije masline. Ukoliko se odlučite da posetite Krit, obavezno treba da probate, ali i da sa sobom ponesete maslinovo ulje, za koje se smatra da je najbolje u celoj Grčkoj.

Krit – mesto rođenja Zevsa

I da vas interesuje i da vas ne interesuje mitologija, ono što treba da znate jeste da je Zevs, inače vrhovni bog, rođen upravo na Kritu. Zato ćete se upravo ukoliko letujete na Kritu ovde susresti sa najzanimljivijim pričama o njegovom životu i podvizima. Najbolji deo letovanja u ovom segmentu je svakako poseta pećini za koju se veruje da je upravo u njoj rođen Zevs. Poseta ovoj pećini je prava avantura. Oduševiće vas tirkizno jezero unutar pećine, a imaćete i mogućnost da zamislite želju.

Dve plaže na Kritu spadaju u najlepšte na svetu

Znamo da su ukusi različiti i znamo da svako ima svoju neku omiljenu plažu. Ali, većina turista se saglasila da se upravo među najlepšim plažama na svetu dve nalaze na Kritu. I u pitanju su Elafanosi i Balos. Te plaže se definitivno ne mogu opisati rečima. Prelepa tirkizna boja, plavo prostranstvo i nebo koje se utapa u more slične boje. Neverovatni prizori i još bolji osećaji. Zato vredi i zato se ceni svaki minut letovanja na Kritu.