15
јун

Šta su progresivna stakla?

Progresivna stakla su deo savremenih naočara za vid, razvijenih na bazi najinovativnije tehnologije izrade sočiva. Radi se o multifokalima – sočivima koja imaju više dioptrija u samo jednom komadu stakla. 

Kako je oslabljen vid danas vrlo česta pojava, posebno nakon 40. godine, progresivna stakla pružaju mogućnost idealnog pogleda na objekte bez obzira na nivo svetlosti i udaljenost. Koje su sve karakteristike progresivnih stakala, dajemo u nastavku teksta. 

Progresivna stakla imaju više dioptrija

Za razliku od klasičnih naočara za vid koje imaju jednu, ili bifokalnih sa dve, progresivna stakla za naočare za vid imaju više dioptrija. Koliko je to više upravo zavisi od oslabljenosti vida korisnika, i kod nekih osoba je to tri prelaza dioptrija, a kod nekih i po dvostruko više. Detaljnim pregledom utvrđuje se nivo potrebnih dioptrija koje se ugrađuju u savremena multifokalna stakla, kao nevidljive linije. Tako, progresivna stakla kreirana su za jedinstven par naočara za vid, koje se koriste u apsolutno svim situacijama. 

Progresivna stakla su efikasna i ekonomična

Progresivna stakla za naočare za vid karakteriše visok stepen efikasnosti, koji prvenstveno proizilazi iz odličnog kvaliteta i savremenog sistema izrade. Poboljšavaju vid odmah nakon adaptacije na više dioptrija – što traje maksimum nekoliko dana. Takođe, multifokalna stakla su ekonomično rešenje u finansijskom smislu, jer uz samo jedan par naočara koji može koštati i manje od 100 evra, dobijaju se dioptrije koje poboljšavaju vid u svim situacijama – tokom čitanja, šetnje, gledanja televizije, rada na računaru i slično. U samo jednom paru naočara grupisano je više pojedinačnih potreba za boljim vidom u različitim prilikama, što bi inače bez ovih stakala moralo podrazumevati da se nosi bar dva ili tri para naočara uvek sa sobom. 

Progresivna stakla su estetski dopadljiva i moderna

U otpičarskim radnjama mogu se uraditi oftamološki pregledi i utvrditi potrebni nivoi dioptrije za multifokalna stakla. Istovremeno, biraju se oblici stakala prema željama korisnika uz savete lekara ili drugih stručnih lica uz odgovarajući okvir. Ram za progresivna stakla može biti maksimalno prilagođen željama kupaca – od izbora oblika, boje, nijansi, materijala, širine i svih drugih karakteristika. Kako su progresivne naočare za vid više dioptrija u jednom komadu za sve prilike, obično se biraju multifokalna stakla i ramovi koji se univerzalno mogu koristiti – metalni, modernija obrada plastike i slično. 

Progresivna stakla ne zahtevaju dug period adaptacije

Kako se radi o vrsti stakala koji imaju više dioptrijskih linija, odnosno stepenastih nivoa u jednom staklu u vidu peščanog sata, važno je napomenuti da je potrebno naviknuti se na „novi pogled“. To proizilazi iz činjenice da pomeranjem glave i oka dolazi do promene intenziteta vidljivosti, jer svaki dioptrijski nivo ima svoju konkretnu namenu u nekoj situaciji. Zato, važno je i da se prilikom probe naočara za vid „provežba“ njihovo korišćenje. Prva dva dana nošenja obično dođe do nešto intenzivnijeg zamućivanja, dok se oko i korisnik ne navikne na svaki deo progresivnih stakala. Navika će se najbrže razviti aktivnim nošenjem multifokalnih naočara za vid, u svim situacijama. 

Karakteristike koje imaju progresivna stakla za vid rezultat su vrhunskih analiza i rada stručnjaka u ovoj oblasti, radi maksimalnog poboljšanja vida u svim situacijama. Upravo zbog toga, multifokalna stakla imaju veliku i značajnu prednost u odnosu na sve prethodne vrste i modele i obećavaju dugoročno poboljšanje vida u jednom paru naočara.