13
јул

Kako u vašem domu da vlada harmonija?

Da bi vaš dom zračio pozitivnom energijom i da bi u njemu vladala harmonija, onda bi trebalo da se poslužite malim trikovima koje feng šui zagovara. Ako ne znate, feng šui je kineska filozofija koja ima za cilj da uspostavi harmoniju između ljudi i okruženja u kojem se nalaze ili u kojem borave. Ova doktrina datira još iz petog veka, a njen naziv u prevodu znači doslovce “vetar-voda”.

Za zagovornike feng šui filozofije u domu su najvažnija dva mesta, a to su mesta na kojima se nalaze prozori i ulazna vrata. Sledeće što je važno za vaš prostor jeste pozicija sobnih vrata i raspored nameštaja. Za ulazna vrate se kaže da su usta doma kroz koja u vaš životni kutak ulazi pozitivna ili negativna energija. Zato je važno da se smanji protok negativne, a poveća protok pozitivne energije.

Ako se već vodite feng šui filozofijom kada je uređenje stonova u pitanju, onda znajte da vaša ulazna vrata treba da budu velika i da se nesmetano otvaraju. A ako ste početnici kada se uređenje stanova pomene, onda smo vam spremili nekoliko malih trikova i saveta kako što pre da uredite dom po feng šui principima.

Jednostavni i brzi trikovi za dobro uređen dom po feng šuiu

Kao što je već rečeno, ulazna vrata su najvažnija, zato nemojte da dozvolite da škripe prilikom otvaranja i zatvaranja. Naime, kineski filozofi smatraju da škripa vrata utiče na ljudsko raspoloženje i na blagostanje, zato ih podmažite ako vam se učini da čujete neprijatnu škipu prilikom ulaska ili izlaska iz stana.

Iako možda nemate mnogo prostora u vašem domu, svakako nađite mesta bar za jednu sobnu biljku. Najbolje bi bilo da u vašoj kuhinji na visećem delu okačite sobnu biljku koja će ubrzati protok pozitivne energije i doprineti vašem napretku.

Ukoliko volite da vam vrata od kupatila budu otvorena, zaboravite to. Pošto je kupatilo prostorija u kojoj voda odlazi, a samim tim simbolizuje i odlazak novca, držite zatvorena vrata i poklopac na wc šolji kako biste ublažili odlazak novca iz vašeg doma.

Osnovno pravilo feng šui filozofije jeste raspored nameštaja. Najvažnija je pozicija kreveta u vašoj spavaćoj sobi. Zato bi trebalo da se vaš krevet nalazi na sredini spavaće sobe, a uz to bi bilo dobro da gledate vrata dok spavate.

Takođe, jedna od važnih stvari u vašem domu jeste i održavanje prozora. Zbog toga je važno provetravanje doma a samim tim i zamena energije, jer do mi jeste energija stanara. Zato, otvorite prozor i dajte prostora svežem vazduhu kako bi se vaš životni kutak pročistio, a negativna energije izašla napolje.

Uređenje stanova i računi

Međutim, ako vam uređenje stanova deluje komplikovano po feng šuiu i niste baš zainteresovani za ovakav način uređenja stanova, onda je izbor lično vaš. Potrebno je da isplanirate sopstveni prostor, posebno ako se radi o manjoj kvadraturi, a osim uštede prostora, razmišljajte i o uštedi troškova.

Ako se dvoumite kada je grejanje u pitanju, onda su paneli radijatori odlično rešenje za vaš dom. Tihi su, zauzimaju malo mesta, a mogu da dostignu željenu temperaturu za mali vremenski period. Toplotne pumpe za grejanje kuće su još jedan odličan izbor. Zato zaboravite na jeftinu tarifu, jer uređenje stanova je postalo danas veoma jednostavno i uz male trikove, moći ćete da ubacite željeni nameštaj u svoj dom, a da ujedno uštedite i na računima i na prostoru.