9
нов

Koje su prednosti korišćenja laptopa u odnosu na desktop računar

Pojedinci koji vrlo često koriste računare, a pritom su mahom van kancelarije ili radnog prostora, jednostavno moraju imati uređaj, koji će im biti dostupan kad god je to potrebno.

Naravno da svi oni imaju i mobilne telefone, a pojedinci i tablete, ali u pojedinim situacijama im to neće biti dovoljno da obave posao koji imaju obavezu da obave i van kancelarije. Tada se mnogi odlučuju za kupovinu laptopa, jer im oni pružaju sve što im je neophodno za rad van kuće i kancelarije.

Uopšteno govoreći, kao jedna od osnovnih prednosti korišćenja laptopova se navodi to što taj uređaj ljudi mogu koristiti gde god žele, pod uslovom da prethodno napune bateriju. Samim tim će moći gde god da se nađu, da imaju pristup svim dokumentima i da obave posao koji je neophodan.

Međutim, kao i kod svakog drugog uređaja, tako i kod ovoga postoje delovi, koji su prvi na udaru. U principu, kod laptopova su to baterije i punjači, tako da laptop servisi najpre praktikuju da prilikom donošenja jednog takvog uređaja na popravku prvo provere ove delove. Većina korisnika laptopova navodi da najpre primete da baterija na laptopu ne funkcioniše kao ranije, odnosno da se ne puni kako je očekivano. Tada kontaktiraju servisera, koji će ih najpre uputiti na to da provere napajanje struje, odnosno da li je punjač za laptop dobro povezan. Ako je sve u redu sa tim delom uređaja, onda je neophodno da serviseri ustanove gde je kvar.

Treba svakako obratiti pažnju i na kvalitet ovih uređaja prilikom kupovine.

Da li je laptop bolja investicija od desktop računara?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, jer u principu sve zavisi od slučaja do slučaja. Ako neko svoj posao obavlja isključivo iz kancelarije, odnosno odabranog radnog prostora, onda je stoni računar bolji i sigurniji izbor. A ako osoba često boravi van radne prostorije, a potrebno je da i vani obavlja posao, onda je definitivno bolja varijanta opredeliti se za laptop.

Ne treba izgubiti iz vida ni činjenicu da su laptop računari, naročito oni kvalitetniji i prilično skupi. A kako je važno da takav jedan uređaj bude i kvalitetan, to ne bi trebalo baš da se upravljate po ceni, mada je činjenica da će to i te kako uticati na vašu odluku prilikom kupovine. Dakle, najbitnije je da prilikom kupovine obratite pažnju na sve one performanse, koje taj laptop ima, kako biste mogli bez ikakvih smetnji da uživate u njegovom korišćenju.

Nemojte da vas opterećuje to što takvi uređaji imaju osetljivije određene delove, jer su vam dostupni brojni laptop servisi, čiji će se zaposleni pobrinuti da vaš uređaj u što kraćem roku osposobe za dalje korišćenje. Kada se pominju najčešći kvarovi na takvim uređajima, obično se oni vezuju za bateriju i punjač. Na svu sreću, reč je o delovima koji nisu naročito skupi, pa čak i ako treba da u nekom trenutku kupite novi punjač ili bateriju, kako bi vaš laptop i dalje funkcionisao besprekorno, to ne bi trebalo da bude naročito veliki trošak.

Ipak, gotovo je sigurno da ćete vrlo brzo uočiti sve benefite korišćenja ovakvih uređaja i da ćete i ubuduće samo njih kupovati.