26
дец

Laki načini za dodatnu zaradu

Koliko god radili – uvek nam je malo. Taman kada pomislimo da smo uštedeli nešto novca, „iskoči“ nepredviđeni trošak na koji potrošimo svu ušteđevinu za „crne dane“. Ipak, nije ovo ništa strašno ukoliko ste spremni da se malo više pomučite i uz regularni posao obavljate još nekoliko sitnih koji vam mogu doneti dodatnu zaradu i neku brigu manje, makar kada su finansije u pitanju.

Part-time posao

Ukoliko tek tražite posao, a finansije su vam na prvom mestu, pokušajte sa kombinacijom nekoliko part-time poslova. Kada tek ulazite u svet biznisa, tek stičete radno iskustvo i najpre vam je bitno da naučite „nešto“, upoznate „nekog“, ali i napunite novčanik, part-time poslovi su odlična ideja jer na taj način ne samo da zarađujete u materijalnom smislu, već dobijate i na polju iskustva i referenci.

Part-time posao može da bude sve. Majstorisanje po kući (za muškarce), čuvanje dece i starijih osoba (za žene), rad u oblasti administracije, rad u prodavnici ili butiku, rad u vidu obezbeđenja… Ovakve poslove možete da obavljate vikendom, ali i u toku radne nedelje ukoliko se to ne „kosi“ sa nekim drugim obavezama ili poslom. Uglavnom, na oglasima za posao ili jednostavnom pretragom interneta možete da pronađete konkurse upravo za ovakve vrste „poslića“.

Promovišite usluge štampanjem flajera i vizit karti

Ono što je takođe dobro jeste što sami možete da osmislite aktivnosti i usluge koje možete da promovišete i ponudite drugima, pa da tako ne idete vi do mušterija, već da mušterije dolaze kod vas. U tom slučaju bi vam zaista mnogo pomoglo otvaranje profila na društvenim mrežama, štampa flajera, ali i štampa vizit karti. Ovo su najjednostavniji načini da i „onlajn“ i „oflajn“ pronađete svoje „korisnike“ i predstavite im svoj „porizvod“. Kakve god usluge da pružate (majstorisanje ili bejbisiting) osmislit naziv svoje „firme“, napravite profil na Facebook-u i – reklamirajte se. Flajeri će vam pomoći da isto to uradite u „oflajn“ svetu, odnosno, njima lako možete da informišete ceo grad jednostavnim ubacivanjem flajera u poštansko sanduče. Štampa vizit karti je korisna jer vizit kartama ne samo da ostavljate profesionalan utisak prilikom saradnje sa bilo kim, već i olakšavate komunikaciju za slučaj neke dalje saradnje.

Iskoristite svoje talente

Ukoliko niste sigurni kako da pronađete dodatne poslove koje biste obavljali vikendom ili posle regularnog posla, najbolje je da počnete da razmišljate u pravcu svojih talenata. Najbolje je da pronađete nešto što vam ide i što volite, u čemu ste najbolji, i to – unovčite. 

Ukoliko odlično znate strani jezik – držite časove. Ukoliko imate dara za umetnost, pravite ručno rađene dekorativne predmete i aksesoare i prodajte ih. Ako znate sa ljudima, ponudite usluge čuvanja dece i odraslih. Šta god da probate da radite, ne zaboravite da radite ono što najbolje znate i volite jer vam to onda neće predstavljati nikakav problem.

I naravno, šta god da radite, nemojte se stideti da to podelite sa drugima. Pozovite prijatelje da lajkuju vašu Facebook stranicu, podele vaš post ili oglas, podelite flajere i vizit karte. Slobodno se nametnite ljudima i izgradite od sebe i svog posla prepoznatljivost i, na kraju krajeva, brend.