26
дец

Izaberite avanturističko putovanje za prvomajske praznike

Zna se kako većina građana u Srbiji provodi prvomajske praznike – na izletištima, sa svojom porodicom i prijateljima. Poslednjih godina ljudi, pritisnuti poslom, obavezama i nagomilanim stresom, često biraju da umesto na uranak, organizuju sebi putovanje za Prvi maj, i tako se regenerišu. Šetajte neverovatnim predelima, vozite bicikl, kajak ili odjašite ka zalasku sunca, na nekim od najspektakularnijih krajeva Evrope – zvuči kao zanimljiva ponuda, zar ne? Mnogi se odlučuju za romantične destinacije, ili evropske prestonice. Mi vam predlažemo da umesto  gradskog odmora, pokušate sebi da date priliku, postanete malo Indijana Džons i krenete avanturističkim stazama Evrope.

Jahanje konja u Turskoj

Persijanci su Kapadokiju, oblast u Turskoj, zvali još i zemljom prelepih konja, kako zbog divljih planinskih ponija tako i zbog predela koji oduzimaju dah svojim dubokim i oštrim kanjonima, i kamenjem neobičnog oblika. Najpoznatije turističke ture ovde traju oko osam dana, i za to vreme obiđu se sva lokalna, bogu iza tregera, sela. S obzirom da se dnevno provede u sedlu i po šest sati, za većinu je ovakva vrsta avanture misaona imenica. Međutim, ako ste avanturistički tip, i imate bar blagu vezu sa jahanjem, putovanje za Prvi maj kako biste videli i upoznali koloritne doline Kapadokije, je pun pogodak.

Vožnja biciklom u Rumuniji

Putovanje za Prvi maj u Rumuniji možda nekima zvuče nedovoljno atraktivno, i verovatno svi mislite – ma imamo vremena za Rumuniju, tamo uvek mogu. I dok to može biti istina u nekoj meri, nekada treba poći za komforom, i otputovati u neku od susednih nam zmalja,. Sa svojim šumama starim stotinama godina, visokim planinama i selima koja su pod zaštitom Unesco-a, i u kojim se način života nije menjao vekovima, Transilvanija može da vam ponudi jednu od poslednjih evropskih divljina, i puno fascinantne kulture i istorije, čitaj razrešenje mita o grofu Drakuli. Avanture ne moraju uvek da budu lude i brze, tako da imate opcije kod lokalnih biciklističkih klubova, da bajs vozite tri dana, ali i tri nedelje, pa za šta je ko u formi, na to i neka se odluči.

Vožnja kajakom u Estoniji

Ako niste tip za konje ili bicikl, može biti da volite vodu, a vožnja kajakom savršena je aktivnost ne samo tokom leta, već i za putovanje za Prvi maj. Estonska baltička obala je divlja i netaknuta. Mnoga od 1500 ostrva, koja su Sovjeti koristila za testiranje oružja, sada su raj za divlju prirodu. Istraživanje pomoću kajaka, veslanje između ostrva i napuštenih farmi, posmatranje jedinstvene prirode, i najrazličitijih vrsta ptica, samo su neke od opcija koja vam nude lokalci. Moguće je ići na kampovanje na neko od ostrvaca, ili za dva dana recimo posetiti četiri ostrva, a biti stacioniran na jednom – Prangi, na kome živi 150 ljudi. U nekim delovima estonske obale moguće je i ronjenje, pa se i tome raspitajte. Već se povećava broj avanturista koji kombinuju kajak i bicikl, naročito sklopive bicikle koje se lako mogu smestiti na kajak.

Šetnja planinama Slovačke

Za planinare u Evropi postoji nebrojano opcija, i svaka je luđa i primamljiva od prethodne – samo Švajcarska ima preko 30 000 metara obeleženih staza. Jasno je da skupoceni Alpi nisu i ne mogu biti prvi izbor većini nas za putovanje za Prvi maj, te zato vam predlažemo slovačke Visoke Tatre, koji se prostiru duž granice sa Poljskom, i koji vam nude dramatičnu šetnju, i preko 20 vrhova koje možete osvojiti, za samo dvadeset šest kilometara. Pogle na kamenite vrhove, bujne doline i penušava jezera, više su nego adekvatna nagrada za spaljivanje mišića butina.