21
дец

Novogodišnje odluke koje će vam poboljšati vezu

Iz godine u godinu sebi obećavate kako ćete više štedeti, manje se svađati oko sitnica, manje vremena provoditi sa mobilnim telefonom, a više razgovarati sa partnerom… Ima li uopšte kraja ovoj listi? Ne baš.

A šta se desi? Iz godine u godinu dva puta ne prokomentarišete neku sitnu zamerku koju imate da uputite, jednom izađete na dejt u restoran i opet se vratite staroj rutini – izležavanju na kauču i konstantnom prelistavanju Instagram feed-a dok vaš partner sedi za kompjuterom.

Iz godine u godinu uplaćujete isti jeftini aranžman jer niste dovoljno uštedeli, započinjete svađu oko toliko nebitnih stvari da kroz pola sata ne znate ni da navedete razlog, ali vas to ne sprečava da zaratite i obustavite komunikaciju i na (barem) nekoliko sati.

Pripreme za novogodišnju noć verovatno prođu kroz sitne prepirke zbog kašnjenja na žurku zbog neodgovarajuće večernje kombinacije, zauzetog kupatila i ko zna čega još.

Posle par čaša vašeg omiljenog pića se na sve zaboravi, a misli vam odlutaju u neku bolju budućnost koja vam se čini tako blizu, a opet tako daleko, jer nikada niste uspeli da istrajete u odlukama koje ste doneli. Ali ako biste ih doneli u paru, sve bi to nekako bilo drugačije, kako po vas tako i po vašu vezu.

Nećemo više gunđati zbog sitnica

Ovakva situacija je potpuno realna – razmislite malo, sigurno se (i nekoliko puta) u toku dana desi da se prepirate oko sitnice. Jednom, dva, tri puta će se preko toga preći, ali kada prekipite i kada krene lavina nezadovojstva zbog konstantne kritike, posledice mogu dovesti vezu u ozbiljnu krizu.

Kako da sprečite sebe vam nešto ne izleti? Izbrojte do 5 u sebi, a krišom dok partner ne gleda zapišite negde sa strane šta ste hteli da kažete. Možda vam ova tehnika zvuči malo čudno, ali kada se budete vratili na neke stvari par sati kasnije, videćete da većina uopšte i nije bila toliko bitna.

Nećemo više pušiti

Misao koja vam proleti kroz glavu posle svake proslave ili pak običnog izlaska kada shvatite koliko je snažan miris koji emituje vaša garderoba, kosa, koža… I najstrastveniji pušači će se požaliti, ali kada odluče da zapale još samo jednu, moćan ukus duvana učini da zaborave na odluku da prestanu sa ovom navikom.

A možda samo jedno od vas dvoje puši i iako ste mislili da ćete se vremenom navići, i dalje ne uspevate da se pomirite sa činjenicom da vam duvanski dim drži sveću na svakom koraku. Izlasci na terasu i pušenje na prozoru su jedna od opcija, ali se sigurno desilo da partner ponekad zapali u stanu kada niste tu ili tokom najhladnijih zimskih dana. Često zbog ovakvih situacija propuste one najvažnije trenutku. HNB i slični uređaji kao što je IQOS su moguće rešenje jer sadrže duvan ali zbog specijalne tehnologije ne sagoreva duvan već ga zagreva čime se ne emituje duvanski dim.

Manje tehnologije

Ne, ovo se ne odnosi samo na vašeg momka koji provodi sate i sate igrajući igrice. Koliko ste danas vremena proveli na društvenim mrežama? Takođe, ono što se neretko dešava je da parovi u toku zajedničkog obroka ili pak u sred razgovora uzmu telefon u ruke, što pokazuje da vas baš i ne interesuje šta vaš partner ima da kaže.

Odložite telefon u torbu ili drugu prostoriju tokom večere i prestanite da se obazirete na poruke dok razgovarate. Retko kad je nešto toliko hitno da ne može da sačeka nekoliko minuta.

Više izlazaka

Iako je za mnoge novogodišnja idila kada se ušuškaju pod toplo ćebe uz vrelu šolju kafe i film, to nikako ne treba da bude slučaj ostatak godine. Proverite svoj raspored i odredite koliko puta mesečno (ili pak nedeljno) možete da priuštite sebi da izađete u bioskop, na piće, večeru. Čak i ako su finansije problem, šetnja parkom ili kejom je dovoljna da vas izmesti iz četiri zida i osnaži vašu vezu. Naravno, ne treba strogo da se držite nekakvog rasporeda i da prebacujete jedno drugom ukoliko vas obaveze u nekom momentu spreče da ispoštujete dogovor, ali se svakako potrudite da u nekom momentu nadoknadite izgubljeno.

Sinhronizovaćemo dnevni ritam

Istraživanja pokazuju da su parovi koji svako veče odlaze zajedno u krevet srećniji. Ukoliko je jedno od vas dvoje zadržao posao, sport ili izlazak, nemojte da prebacujete – iskoristite slobodno vreme da provedete sami sa svojom omiljenom knjigom ili radeći nešto što nikada ne stižete pored partnera. A kada vam se pridruže, iskoristite poslednje trenutke u danu da razmenite još nekoliko rečenica.

Više eksperimentisanja

U spavaćoj sobi. Seks je neizostavan za dugu i srećnu vezu, a kada ste dugo zajedno desi se da upadnete u nekakvu rutinu. Uvek se nađete u istoj pozi, jer vas uglavnom dovede do vrhunca. Ali nemojte se plašiti da eksperimentišete i tako produbite svoju vezu i učinite stvari zanimljivijima.