30
јун

Koji su najčešći uzroci bola u glavi?

Ukoliko ste deo najvećeg procenta ljudi na svetu, glavobolja vam sigurno nije strana pojava. Bol u glavi najčešće predstavlja bezazlenu i prolaznu pojavu koju može uzrokovati više faktora. S obzirom na tempo savremenog života, nije čudno ukoliko dugačak i stresan dan sa sobom donese i finale koje se manifestuje kao bol u glavi. Danas ćemo pogledati u uzroke glavobolja, kako biste znali da prepoznate koje promene u organizmu ne bi trebalo da zanemarite i kada je vreme da se obratite svom lekaru.

Vrste glavobolja

Na samom početku, važno je da razumete da postoje dve vrste glavobolja, primarne i sekundarne. Primarne glavobolje nisu pokazatelj drugih, možda ozbiljnijih oboljenja. Među njima su nažalost dobro poznata migrena kao i tenziona glavobolja.

Za razliku od njih, sekundarne su zapravo simptom promena u drugim delovima tela i njih ne bi trebalo ostaviti neproverene. Upravo stoga ćemo pogledati u uzroke, kako biste mogli lakše da prepoznate da li je u pitanju primarna ili sekundarna glavobolja.

Najčešći uzroci glavobolja

Način života i stres

Kao i kod mnogih drugih medicinskih pojava, zdrav način života i konstruktivna kontrola stresnih situacija u velikoj meri utiču na vaše opšte zdravlje. Ukoliko se manje zdravo hranite, ne provodite makar malo vremena u prirodi i prolazite neobično stresan period, vrlo je moguće da vam se pojavi bol u glavi i to pre svega migrena ili tenziona glavobolja.

Povreda glave i potres mozga

Kod oba navedena uzroka postoje lakši i teži oblici. Karakteristično i za ozbiljnije povrede glave kao i teži oblik potres mozga su vrtoglavice i glavobolje koje mogu potrajati dugo nakon samog čina povrede. Iako ove pojave ne moraju predstavljati veliku opasnost po vaš život, preporučuje se da odete na detaljan pregled i tako isključite mogućnost da je po sredi ozbiljnija povreda ili oštećenje.

Problemi u vratnom delu kičme

Iako ne spada u hitna stanja, ova glavobolja je izuzetno zastupljena a uzroci tome su karakteristike savremenog načina života. Nepravilan položaj sedenja, nedovoljna i neredovna fizička aktivnost, kao i efekti zagađene životne sredine svi utiču na to da se razvija neprijatan bol u glavi.

Moždani udar

Ukoliko se uz bol u potiljačnom delu glave jave i slabost ruku i nogu, problemi sa govorom, vrtoglavica, mučnina i nemogućnost pomeranja lica, obavezno se obratite lekaru jer udruženi možda ukazuju na to da vas glava boli usled moždanog udara.

Pored navedenih uzroka, takođe zastupljeni a potencijalno izrazitno ugrožavajući uzroci mogu biti moždana aneurizma i tumor. Oba oboljenja karakteriše glavobolja ali i druge propratne pojave kao što su vrtoglavica, različiti problemi sa vidom, kada je aneurizma u pitanju.

 Prepustite brigu o vašem zdravlju stručnjacima Centra za bol Kardiološkog centra Puls

Kao što smo videli, uzroci glavobolje mogu biti različiti. Neki nisu zabrinjavajući i u tom slučaju se glavobolja može izlečiti terapijom i promenom načina života. Drugi mogu ukazivati na ozbiljnije promene medicinskog stanja i u tim slučajevima je još važnije da se obratite lekaru.

Centar za bol u glavi u okviru Kardiološkog centra Puls omogućava vam brzu uslugu i apsolutno sve potrebne analize na jednom mestu. Stoga ne oklevajte i zakažite pregled u Puls-u, a vrhunski stručnjaci dočekaće vas u prijatnom ambijentu i dati jasna uputstva o vrsti terapije, ali i promeni životnih navika koje su eventualne potrebne kako biste prevenirali dalji razvoj ili ponovnu pojavu oboljenja.

Ознаке: , ,