29
мар

Od čega sve zavisi cena polaganja za B kategoriju

Obuka kandidata za polaganje vozačkog ispita u Srbiji odvija se po takozvanom “novom” zakonu i propisima koji važe već izvesno vreme, ali su svi u društvu navikli da ih upravo tako zovu. 

Svesni su i kandidati, ali i vlasnici auto škola da je jednostavno neophodno da cena polaganja za B kategoriju mora biti skuplja u odnosu na ranije – jer pre svega ima dosta troškova, ali i dodatne obuke za kandidate pre nego što sednu u vozilo i pokažu svoje poznavanje upravljanja motornim vozilom. 

Od čega zavisi cena polaganja? 

Brojni su faktori koji mogu uticati na cenu polaganja za B kategoriju, a ovde pre svega mislimo na kvalitet same obuke – koji je presudan, ali i stanje u kojem se nalazi vozni park, pa i od angažovanja licenciranih predavača i instruktora. 

Potrebno je da vi, kao kandidat, prilikom upisa u auto školu obratite pažnju, ali i proverite kojoj auto školi ćete prepustiti samu obuku. 

Cena obuke svakako mora biti srazmerna svim onim što vas očekuje, a to je četrdeset časova teorijske nastave, ali i četrdeset časova praktične obuke. 

Za dobijanje vozačke dozvole potrebno da kandidat ima i položen ispit iz prve pomoći – ovu obuku će budući vozači morati da obave u nekoj zdravstvenoj ustanovi s obzirom na to da se isključivo u njihovim prostorijama obavljaju pomenute obuke. 

Bilo da se auto škola nalazi na Novom Beogradu, Starom gradu, Čukarici, ali i drugim opštinama neke svojim kandidatima daju prilikom upisa besplatan lekarski pregled – tako da možete obratiti pažnju i na ovaj deo prilikom upisa jer su sve to troškovi koji vas očekuju. 

Koliko košta obuka za B kategoriju? 

Cene se u auto školama u Srbiji kreću od 60.000 do 75.000 dinara zavisno od toga šta je sve uključeno u samo polaganje. 

Cenu polaganja vozačkog ispita uglavnom formira sama opremljenost auto škole, vozni park koji ona poseduje, iskustvo, stručnost i znanje predavača i instruktora kao i sama tradicija auto škole. 

Kandidatima je za izdvojeni novac potrebno obezbediti kvalitetnu teorijsku obuku koja se sastoji od 40 časova u prostorijama auto škole. 

Obuku vrše licencirani predavači, a bitno je da se svaki kandidat dobro raspita u kakvim se uslovima sluša teorijska nastava – kako bi za svoj izdvojeni novac dobio savremenu nastavu na računarima, licencirane predavače koji mogu da prenesu znanje ali i da se posvete svakom kandidatu pojedinačno. 

S obzirom na to da su upravo ovo prvi koraci sa upoznavanjem osnova saobraćaja, potrebno je dobro razmisliti kada kandidat upisuje određenu auto školu – kako se ne bi obeshrabrio odmah na početku. 

Cena obuke ne može biti uvećana za polaganje ispita iz prve pomoći kao i lekarskog pregleda, s obzirom na to da se ovaj deo obaveznog ispita za dobijanje dozvole obavlja u Crvenom krstu ili nadležnom Domu zdravlja. 

Auto škole za svoje kandidate obezbeđuju besplatan lekarski pregled koji je takođe obavezan pre početka praktičnog dela obuke – tako da ukoliko možete ovu pogodnost da iskoristite imajte to na umu. 

Cena obuke za dobijanje vozačke dozvole u mnogome zavisi od samog voznog parka koji je jako bitan prilikom narednog koraka, a to je praktična obuka kandidata. 

Praktična obuka se takođe sastoji od 40 časova, ali u ovom slučaju sa instruktorom. 

Bitno je da auto škola kojoj ste poverili svoje školovanje za bezbedne vozače ima vozni park prilagođen početnicima u saobraćaju, kako bi uspešno savladali osnove vožnje ali i bili sigurni tokom same obuke. 

Vozni park je bitan, ali ključnu ulogu u ovom delu obuke igra sam instruktor sa kojim ste „jedan na jedan“ ukupno 40 časova. 

Ukoliko auto škola nema stalne instruktore, znači da su oni nezadovoljni a možete pretpostaviti kakav kvalitet obuke možete u takvoj školi da očekujete. 

NE birajte auto školu po ceni 

Iako je danas situacija finansijski i ne tako zavidna, bitno je da prilikom izbora auto škole – ne idete tamo gde je najjeftinije. 

Vama je pre svega bitno da budete bezbedni tokom same obuke, ali i da naučite pravilno i bezbedno da upravljate automobilom. 

Dobro se raspitajte o auto školi, obavezno pre nego što dođete na upis proverite sajt auto škole, forume, raspitajte se kod prijatelja. ali i obiđite prostorije auto škole. 

Cena polaganja za B kategoriju u mnogim auto školama varira od same opremljenosti auto škole za obavljanje teorijske obuke i ispita, ali i bezbednim i kvalitetnim voznim parkom kako biste uspešno savladali praktični deo obuke i ispita. 

Obratite pažnju i na to kakav kadar nudi auto škola u kojoj ćete se upisati, jer vam je bitno da predavači, ali i instruktori budu posvećeni vama, da oni pre svega budu zadovoljni svojim poslom i auto školom u kojoj rade kako biste i vi bili zadovoljni i dobili kvalitetnu obuku.