21
феб

Pozitivne i negativne strane upotrebe cinka

Moglo bi se reći da je pandemija korona virusa popularisala cink kao suplement, baš kao što je to uradila i sa vitaminom D. Istina je da je cink vrlo značajan mineral za funkcionisanje našeg organizma, ali kao i sve ostalo i on ima svoje prednosti i nedostatke. Zato pre nego što na internetu ukucate cena cink tableta, možda bi bilo bolje da se najpre informišete o njegovoj pravilnoj upotrebi.

Zašto je cink važan

 Kako cink učestvuje u mnogim procesima našeg organizma kao što su rast i razvoj ćelija, zarastanje rana, borba protiv infekcija, jasno je da je reč o esencijalnom mineralu. S obzirom na to da naš organizam nema mogućnost da ga proizvodi, ali ni da ga skladišti vrlo je važno unositi ga putem ishrane, ali i suplemenata, ko nije u mogućnosti putem namirnica. Bolje se apsorbuje iz namirnica životinjskog nego biljnog porekla, a ima ga u crvenom mesu, ribi i morskim plodovima, jajima, mleku, siru. Ipak, najbolja kombinacija jeste unošenje i jednih i drugih namirnica kako bi se postigao optimalan rezultat. Za sve one koji putem namirnica ne mogu da nadoknade nedostatak cinka verovatno je važno koliko koštaju suplementi, to jest koja je cena cink tableta.

Cena cink tableta-skuplji suplementi su kvalitetniji

Kako je cink potreban za normalno funkcionisanje našeg organizma i zaštitiu od toksina i stresa, jasno je da ga je vrlo važno uzimati kada je naš imunitet narušen. On se naravno može uzimati i preventivno, bez bojazni, ali ne treba preterivati sa dozama. Ono što mnogi, pre nego što se informišu kako se cink konzumira, pretražuju na internetu jeste cena cink tableta. Savet bi bio da idete obrnutim tokom. Najpre se konsultujte sa lekarom koja je doza idealna za vas, a mi ćemo vas informisati o ceni. Naime, cena cink tableta kreće se od 300-400 do 2000 dinara. U zavisnosti od proizvođača zavisi i cena. Po nekom nepisanom pravilu kvalitetniji suplementi su nešto skuplji, pa možda ne bi bilo loše da cena cink tableta bude jedan od signala koji biste trebalo da sledite. 

Šta još treba znati o cinku

Kao što je pomenuto na početku, cink ima i negativne strane, a to je povezano sa njegovim nepravilnim konzumiranjem. Maksimalnu dozu od 30-40 mg na dan ne bi trebalo prekoračivati jer može da dođe do poremećaja organizma, tačnije do anemije i problema sa krvnim zrncima. Osim toga, preterana doza cinka može da izazove povraćanje, proliv, gubitak apetita, grčeve u stomaku. Zbog toga je važno da suplemente cinka uzimate sve dok imate tegobe, ali kada ga dovedete u ravnotežu, bilo bi idelano da ga održavate uravnoteženom ishranom. Kada je o doziranju reč, novorođenčad ne bi trebalo da uzimaju više od 2 mg cinka dnevno. Deca od jedne do tri godine 3 mg, od četiri do osam 4 mg, a od devet do trinaest 5 mg. Muškarci od 14 godina pa naviše trebalo bi da konzumiraju 11 mg dnevno, a žene 8-9 mg. Iako se često cink nalazi u kombinaciji sa drugim vitaminima i mineralima, ako samo on fali vašem organizmu, potrudite se da nabavite tablete koje samo njega sadrže, bez obzira koja je cena cink tableta.