23
мај

Prepoznajte simptome koji ukazuju na otkazivanje akumulatora

Problemi sa akumulatorom se često javljaju, ali isto tako se često i zanemeruju sve dok ne automobil ne može da se upali. A tek tada shvatite da je automobil i pre toga ukazivao na probleme, samo ste to zanemarivali.

Zato treba imati na umu da akumulatori, kao i ostali delovi za automobile, imaju svoj vek trajanja pa zbog toga na vreme treba razmišljati o zameni. U nastavku vam predstavljamo kako možete da uočite da je akumulator dotrajao. Na sajtu firme Silux možete naći veliki izbor akumulatora za sve modele automobila.

Zašto je važan akumulator

Glavna funkcija akumulatora je pokretanje motora, ali i pružanje energije električnim delovima automobila. Odnosno, da bi automobil nesmetano radio, potreban je ispravan akumulator. Osim toga, potrebno je da i drugi delovi za automobile budu ispravni.

Međutim, samo mali broj ljudi se može pohvaliti da redovno održava i pazi akumulator, jer se nekako stalno zanemauje njegov značaj. Ali ga se svi setimo kada pokušamo da upalimo auto, a on ne reaguje. Zato ne dozvolite da vam se dogode ovakve neprijatne situacije, vodite računa o akumulatoru!

Problem sa paljenjem automobila

Da li vam se dešava da kada krenete na posao auto neće da se upali? A veče pre toga ste punili akumulator? Ili znate da je napunjen? Onda možda postoji problem sa punjenjem. A da biste to proverili, potreban vam je voltmetar.

Naime, potrebno je da izmerite voltažu na terminalima kada je motor u praznom hodu. Ukoliko je vrednost ispod 13 V, verovatno postoji problem alternatorom ili regulatorom. Ukoliko je vrednost od 13 do 14 V, verovatno nema dovoljno elektrolita, pa je potrebno dopuniti akumulator.

Kao i svi delovi za automobile, i elektrolite možete nabaviti u ovlašćenim servisima. To je ujedno i najpouzdaniji način kupovine. Međutim, ukoliko je nivo elektrolita dobar, ali su istrošene olovne ploče, onda je vreme da razmišljate o kupovini novog akumulatora.

Takođe, problem može biti da akumulator iz nekog razloga nema dovoljno snage za pokretanje motora. To ćete prepoznati tako što ćete prilikom startovanja motora čuti samo klik, a motor se neće pokrenuti.

Uzroci ovog problema mogu biti različiti. Na primer, može se desiti da dolazi do nepotpunog punjenja alternatorom. U ovom slučaju, odvezite se kod majstora da proveri da li se akumulator puni do kraja. Ako se ne puni, sledi vam kupovina novog. Takođe, može da se desi da je problem u solenoidu startera.

To možete proveriti tako što ćete testirati ispravnost akumulatora, ali tako što ćete zaobići solenoid sa daljinskim upravljanjem. Ako se motor upali, onda je sam akumulator ispravan, ali je potrebno zameniti solenoid.

Pametna kupovina akumulatora

Kao što smo naveli, svaki akumulaor ima svoj radni vek, a on je najčešće do pet godina. Naravno, nekad se desi da traje i duže, ali često traje sve dok važi garancija.

Ono što stručnjaci preporučuju to je da se akumulator menja na svake dve, tri godine kako biste izbegli potencijalne neprilike kada auto neće da se upali.

Ono što je važno naglasiti to je da akumulatore kupujete u ovlašćenim radnjama u kojima se mogu kupiti delovi za automobile. Važno je da svi delovi za automobile imaju garanciju, pa tako i akumulator. Zato su možda u nekim neovlašćenim radnjama jeftiniji, ali su istovremeno i neopuzdaniji.