25
мај

Šta od sporednih stvari obavezno morate da imate u automobilu?

Kada kažemo sporedne govorimo o onim elementima koji nisu propisani zakonom i koji nisu obavezni. Dakle, zna se šta je to što svaki auto mora da poseduje i šta vam je i te kako potrebno tokom vožnje. Međutim, postoje one stvari, koje nisu propisane zakonom i koje ne podležu niti jednom propisu, ali vašu vožnju svakako čine mnogo bezbednijom i na kraju krajeva mnogo ugodnijom. Dakle, bezbednost ne zavisi samo od zakonski propisanih stvari, pre svega zavisi od vaše odgovornosti. Kada ste odgovorni onda ćete i te kako brinuti o delovima vašeg automobila, ali i o svim drugim bezbednosnim apslektima. Naravno, vrlo ćete voditi računa i o načinu na koji vozite i pazićete da nikada ne ugrozite bezbednost drugih u saobraćaju.

Držač za telefon

U vrlo, vrlo važnu opremu spadaju i držači za mobilne telefone. Iako se smatra da je ovo jedna od sporednih stvari, naime ovo je jako važna stvari. Bezbednost je naravno uvek na prvom mestu, a kada pomislimo na bezbednost i korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, onda to ne možemo baš lako da povežemo. Znamo da morate da koristite telefon u toku vožnje, znamo da imate obaveze i zato vas donekle i opravdavamo. Ipak, nije dobro uvek koristiti telefon u toku vožnje. Rizik ćete svakako smanjiti, možda čak i u potpunosit eliminisati ukoliko imate držače za telefon. Držači za telefon se preporučuju svima, kako onima koji mnogo vremena provode u automobilu, tako i onima koji su non stop na telefonu. Ovaj „izum“, tačnije držači za telefon vas neće koštati više od 500 dinara, a njihova prava vrednost, odnosno uticaj na pojačanu bezbednost, zaista ne može da se izračuna.

Sprej za podmazivanje

Sprej za podmazivanje je jako dobra stvar ukoliko nešto zakaže. Naime, ako znate kako se sprej koristi i za šta možete da ga koristite onda je to dobra opcija. Ali, naravno da se podrazumeva da kada krećete autom na duži put, da se razumete u samo funkcionisanje automobile, jer u suprotnom rizikujete da ostanete na sred puta bez bilo kakve pomoći, ukoliko ne znate baš ništa o automobilu. Dakle, treba se koristiti raznim sredstvima u takvim situacijama, ali pre svega treba otkriti šta je uzrok problema. U nekim situacijama je potrebno samo malo podmazati, a to ćete moći da uradite samo ukoliko imate već spomenuti sprej.

Punjač za telefon

Pored držača za telefon, naravno potrebno je da imate punjač za telefon uvek i svuda. Baterija se nekada jako brzo troši, ukoliko idete na neko dugo putovanje, ovo je obavezno. Ali, je svakako obavezno i ukoliko idete samo do grada. Nikada ne znate kada će vam telefon zatrebati, kada ćete možda nekoga morati da pozovete u pomoć. Ako vam je isključen, onda se situacija pogoršava. Zato je punjač uvek deo sporedne, ali i te kako važne opreme, baš kao i držači za telefon.

Lampa

Svi vozači treba da znaju da kvar na automobilu može da se desi u bilo koje doba dana ili noći. Ovde je posebno akcenat na one kvarove koji se dešavaju noću, te je s toga potrebno da uvek imate kod sebe lampu, da biste mogli da procenite u čemu je kvar i kako biste mogli na pravi način da reagujete. 

Pročitajte još korisnih saveta iz kategorije automobili i jednostavno rešite svakodnevne probleme sa auttom.