30
мај

Građevine u Srbiji čija trenutna izgradnja privlaču pažnju i to sa razlogom

Povećana gradnja, privatne investicije i ulaganja su u poslednje vreme prisutne u celoj Srbiji. S obzirom na to da smo zemlja u razvoju, povećanje gradnje je dobrodošlo, jer je čitava zemlja veoma osiromašena tokom ratova. Pročitajte koje aktuelne građevine privlače pažnju građana, ali i novih investitora.

Najurbaniji delovi Srbije su njeni najveći gradovi, odnosno, Beograd, Niš, Novi Sad, ali i Sremska Mitrovica, koja se u poslednje vreme može pohvaliti sve većim brojem investicija.

Beograd

U Beogradu su trenutno u gradnji brojni tržni centar, veliki projekat Beograd na vodi, ali i projekti koji su manji po obimu, ali privlače ogromnu pažnju, zahvaljujući svom izgledu, nameni i materijalima koji su se koristili u gradnji.

#1 Zelena avenija u Zemunu

U pitanju je stambeno-poslovni kompleks, jedinstvenog arhitektonskog rešenja u izgradnji kompanije Konstruktor. Građevinarstvo u Srbiji se sve više okreće ekološkoj gradnji i praćenju propisa za energetsku efikasnost zgrada.

Ono što je zajedničko svim stanovima u okviru ovog projekta je maksimalna iskorišćenost prostora, funkcionalnost i dobra osvetljenost. Struktura stanova je različita, u zavinsosti od potreba pojedinaca i porodica koje žele da svoj život nastave u srcu Zemuna.

Građevinski materijalli korišćeni u ovoj izgradnji su visoko kvalitetni i u potpunosti prate važeće propise za energetsku efikasnost zgrada, odnosno, energetski pasoš.

#2  Wellport – stambeni kompleks na Novom Beogradu

Izraelska kompanija je odlučila da napravi projekat, koji bi predstavljao stambeni kompleks, koji se nalazi odmah uz prvi poslovni park koji je izgrađen na ovim prostorima – Airport City-a.

Ovaj stambeni objekat će sadržati čak 500 stanova, a sama struktura stanova biće različita, od zavisnosti potreba ljudi. Ono što izdvaja ovaj moderni stambeni kompleks je korišćenje prirodnih materijala u izgradnji, ali i korišćenje modernih tehnologija, kako bi se budućim stanarima pružile visoko kvalitetne stambene jedinice.

Kompleks će biti zaštićen od neželjenih ulaza, tako što će biti potrebno očitavanje kartice na ulazu, a u prizemlju kompleksa postojaće i recepcija. Ova građevinska jedinica će imati privatni parking, zatvoren park i sportske terene, odnosno, sve što bi neko mogao da poželi.

#3 Business Garden

Ovo je poslovna zgrada koja se gradi u okviru projekta Central Garden, koji je stambeni kompleks. U pitanju je jedina moderna poslovna zgrada u centru Beograda, koja odiše potpuno urbanim stilom i inovativnim arihtektonskim rešenjima.

U okviru poslovne zgrade biće obezbeđen i vrtić za decu zaposlenih, kako bi lakše mogli da usklađuju svoje obaveze u kući i na poslu, i kako ne bi gubili vreme u prevozu.

Poslovni kompleks će imati i sopstvenu garažu sa 200 parking mesta, što je veoma važna vest za zaposlene i klijente koji budu dolazili u ovu zgradu, jer Beograd ima veliki problem sa parking mestima.

Niš

Uređenje centra Niša, odnosno, uređenje Trga kralja Milana je trenutno najveći fokus u ovom gradu. Osim toga, radiće se i na rekonstrukciji Tvrđave, koja je veoma popularna i korišćena tokom Nišvila. Ipak, postoje i zgrade koje svojom namenom i izgledom privlače pažnju.

#1 Rekonstrucija Hale Čair

Sportska hala u Nišu dobiće potpun nov izgled, jer je u toku rekonstrukcija, koja bi trebalo da modernizuje halu, da joj veći kapacitet, obezbedi novi sistem klimatizacije, kvlaitetnije svlačionice i novi medicinski blok. U planu su i pokretne tribine, jer je cilj biti u duhu sa modernizacijom i tehnološkim naprecima.

U okviru rekonstrukcije obezbediće se dva nova ulaza, koja će biti obogaćena uređenim platoom ispred hale. Planirano je udobnije i komfornije uređenje tribina, kao i kvalitetnija izrada samih terena i makslimalno poboljšanje uslova za sportiste, ali i gledaoce, novinare i ostale posetioce.

Rekonstrukcija ove važne građevine samo još jednom potvrđuje činjenicu da građevinarstvo uzima maha u Srbiji tokom 2018. godine, a čini se da će se taj trend nastaviti na dalje.

#2 Delta City

Delta City je bio prvi tržni centar koji je izgrađen u Beogradu, a u toku ove godine, planira se izgradnja istog šoping mola i u Nišu. Nišlije su odavno čekale na jedan ovakav tržni centar, pa je uzbuđenje među mlađom populacijom posebno veliko.

Planira se da gradnja bude gotova naredne godine, a ono što je najavljeno je da će Niš dobiti novi zabavni centar na dva nivoa, koji će biti prepun prodavnica poznatih brendova, kafića, restorana i preko 880 mesta za parkiranje.

Investicije u gradnju su brojne, ali ih je potrebno dodatno povećati i obezbediti je i u srpskim gradovima koji nisu biznis centri. Mali gradovi željno čekaju nove gradnje i obnavljenje infrastrukture, koja je značajno osiromašena. Ono oko čega su gradovi Srbije posebno ujedinjeni je pravljenje parkova nauke širom čitave zemlje.