16
окт

Saveti stručnjaka: o čemu voditi računa kad postavljate sigurnosna vrata

Kada se postavljaju sigurnosna vrata, jedno je jasno: ovakav izbor nije nimalo jeftin, te treba dobro povesti računa kome ćete posao njihove izrade i ugradnje prepustiti. Ipak, ako se sve obavi kvalitetno, možete biti sigurni da je ovo jedna od najpametnijih investicija koje ste sproveli.

Tome je razlog, pre svega, što su sigurnosna vrata zaista dugotrajna (pod uslovom da su rađena od kvalitetnih materijala), zatim što su odličan način da sačuvate kuću od provalnika i ono što je još jako bitno, a ne spominje se često – da pomognete izolaciju svog doma.

Odaberite firmu

Kako odabrati firmu za ovako zahtevan posao? Pre svega, pogledajte koje se to firme već dugo bave ovim elementom enterijera.

Zatim, pogledajte da li rade sigurnosna vrata samo u standardnim ili još nekim dimenzijama. Svakako da standardne varijante imaju svi, ali se ova vrsta vrata mora postavljati i prema drugačijim merama, pa samim tim u istim i izrađivati, jer moraju dobro popuniti otvor predviđen za njih.

Dalje, pogledajte i kakve brave u ponudi ima konkretna firma.

Naime, sigurnosna vrata vam neće mnogo vredeti bez kvalitetne brave, s jedne strane jer ih je lako obiti, a s druge – i što se mnogo češće dešava – zbog stalnih kvarova i zastajkivanja mehanizma, što će zahtevati dodatne popravke pa, samim tim, i dodatno trošenje novca. Stoga je savet da ovo izbegnete u startu.

Dodajte izolaciju

Pogotovo u slučajevima u kojima se sigurnosna vrata dodaju na kuću, ali čak i kada je u pitanju zgrada, ona bi morala najpre da čuvaju unutrašnji prostor od vlage, visokih i niskih temperatura, a zatim i od buke koja dolazi spolja.

Kako bi se sve ovo postiglo, neminovno je da vaša sigurnosna vrata imaju izolaciju, koja se radi dodavanjem standardnih izolatora, kakvi su vuna i stiropor. Uglavnom kupci mogu sami birati izolatore, ali uračunajte i ovo kada planirate krajnju cenu ovog elementa ambijenta.

Raspitajte se o načinu postavljanja

Firmu koju ste odabrali obavezno pitajte o načinu na koji postavlja sigurnosna vrata.

Naime, često se dešava da kupci previde da pojedine firme samo prodaju, a ne i postavljaju vrata, zatim, neki prodavci samo nameštaju vrata, ne sređujući zid oko njih itd.

Zato je važno da pronađete profesionalce u ovom poslu, odnosno one koji su spremni da sigurnosna vrata postave i oko njih srede zid, sa eventualnim dodavanjem lajsni i slično, ali i ovde budite obazrivi i dobro se raspitajte da li to već ulazi u cenu ili ne.

Obloge uklapaju sigurnosna vrata u prostor

Za sam kraj, dobro je znati da se sigurnosna vrata mogu obložiti tako da budu u boji koja vam najviše odgovara. Ovom prilikom nemojte pristati na puko farbanje, jer se ova boja brzo guli i haba.

Naprotiv, okrenite se onim firmama koje na sigurnosna vrata postavljaju obloge od univera ili medijapana, jer je tako sigurno da će vam ona duža trajati u svakom smislu – i estetskom i praktičnom. Na taj način, možete do u nijansu birati i njeihov izgled, a u zavisnosti od boja zidova, podova i slično.