9
нов

Sitnice na koje treba da obratite pažnju prilikom iznajmljivanja stana

Prilikom polaska na studije, prilikom zapošljavanja ili novog koraka u vezi, pre ili kasnije želećete da se osamostalite i iznajmite svoj stan. Mnogi nemaju tu mogućnost da odmah kupe sebi sopstveni stan, ali ni iznajmljivanje nije loše naročito kada odaberete dobru investiciju. A na kraju krajeva, u nekom trenutku u životu, svi su pomalo podstanari!

Bez obzira na to u koje svrhe tražite sebi stan, odnosno, u kojoj ste životnoj fazi, obratite pažnju na ove sitnice prilikom odabira svog budućeg doma i sigurno ćete doneti pravu odluku.

Gde?

Lokacija – nakon što ste odabrali grad (mnogi u zavisnosti od životne faze odlučuju da se zaprao presele u novi grad), važno je da odabarete lokaciju svog budućeg „gnezda“. Ako ste tek na početku, što studija, što posla, što novog koraka u vezi, verovatno ćete želeti da živite negde gde je povoljnije, pa ćete se tako odličiti za periferiju grada i to je sasvim u redu jer su sve periferije grad za sebe. Ipak, pre nego što se zaletite i pristanete da „uzmete“ baš taj stan, proverite koliko je njegova lokacija praktična kada je reč o povezanosti sa drugim vama bitnim krajevima grada i da li na raspolaganju, u blizini, imate sve što vam je potrebno da normalno živite bez mnogo „cimanja“.

Zgrada – ako birate zgradu, razmislite o tome da li vam više odgovara soliter ili manja stambena zgrada. Da li želite potkrovlje, suturen ili stan na „normalnom spratu.

Kuća – a da li vam odgovara stan u kući? Dvorišna kuća? Da li je to dovoljno privatnosti i samostalnosti koja vam je potrebna? Ne zalićite se samo zato što je ponuda možda povoljna kada nemate uslove koje želite.

Koliko?

Kvadrata – koliko kvadrata vam je potrebno za normalan život? Ako živite sami, sigurno će vam odgovarati garsonjera pristojne veličine dok, ako ćete živeti sa nekim, razmislite da li je potrebno da svako ima svoju sobu (i privatnost) i u tom smislu odredite koja veličina stana vam je potrebna.

Novca – naravno, koliki god stan da vam je potreban, uklopite to sa svojim finansijskim mogućnostima. Ako želite garsonjeru i to na periferiji grada, sigurno nećete potrošiti mnogo novca mesečno jer kirija ne bi trebalo da bude visoka, baš kao i cena računa.

Kakvo?

Tip gradnje – šta vam više odgovara – stara ili nova gradnja? Imajte na umu da bi stanovi u novoj zgradi verovatno bili skuplji od stanova u staroj gradnji.

Plan stana – čak i da birate garsonjeru, postoje one koje imaju odvojene prostorije što je uvek bolja opcija od stanova koje čini samo jedna soba. Možda vam je bitno i da imate terasu? A šta je sa veličinom kupatila? Možda ova pitanja jesu banalna, ali bolje je da odmah donesete ispravnu odluku, a ne da kasnije mesecima negodujete što nije sve baš onako kako ste zamišljali. Kada već ulažete novac – uložite ga kako treba, pa kolika god to suma bila.

Grejanje – u zimskim mesecima grejanje u velikoj meri utiče na kućni budžet. Zato bi trebalo razmisliti o načinu na koji ćete se grejati. Najbolja opcija su norveški radijatori, kao najefikasniji način grejanja na struju. Norveški radijatori funkcionišu po principu konvekcije, tako što koriste prirodno kretanje vazduha u prostoriji.

Ako još uvek imate ogranične finansije, verovatno će vam više odgovarati grejanje na struju, putem TA peći jer tako sami kontrolišete troškove. Uz to, grejanje u tom slučaju samo plaćate tokom grejnog perioda, a ne tokom cele godine. Naravno, centralno grejanje jeste bolja opcija jer ne razmišljate ni o čemu, uvek vam je toplo i prijatno, samo što ovo grejanje ipak jeste skuplja opcija jer se plaća tokom cele godine, što može da vam predstavlja problem.