12
окт

Kako se pripremiti za work and travel?

Kada prođu svi oni koraci, od same odluke, preko apliciranja za work and travel program pa do dobijanja vize, počinju brojna razmišljanja i planovi, a najosnovnije jeste da se pripremiš za celu avanturu koja te očekuje, budući da ovo jeste jedna velika avantura u životu mlade osoba, nakon koje ostaje ogromno iskustvo. Ali, pre nego cela ta egzibicija putovanja i rada krene, pripreme su najbitnije.

Dobro se informiši

Informacija je zlata vredna! Work and travel program nudi da se zaputite ka najrazličitijim predelima Sjedinjenih Američkih Država, pa tako je moguće da sami utičete na to gde ćete se naći u toku nekoliko meseci koliko program traje i gde ćete raditi. Nakon same odluke, bitno je da se u potpunosti informišete u kojoj državi ćete biti, koja je klimatska zona i kakve su vremenske prilike, šta sve ima da se poseti i vidi u samom gradu u kojem ćete živeti… Sve te informacije će u samom početku olakšati brojne odluke, od toga šta treba da se pakuje, da se nosi sa sobom, uz sve to je tu i ušteda vremena kada se nađete već na krajnjoj destinaciji, a najvažnije od svega jeste da se na ovaj način preduhitre sva naprijatna iznenađenja ili bar ona najnelagodnija. Najbolje informacije svakako o work and travel-u dobijaju se kroz komunikaciju sa onima koji su sve to prošli, pa je njihovo pronalaženje i te kako bitno.

Psihička priprema

Work and travel nudi jedno veliko životno iskustvo koje je veoma važno kako u tom trenutku, tako i kasnije kroz život. Osim mogućnosti da radiš i zaradiš, mogućnosti da dosta putuješ, ovaj program od svakog svog učesnika načini jednu stabilniju i stameniju osobu. Zbog toga je pre samog polaska bitno da se psihički pripremite na sve šta dolazi, na razdvojenost od kuće, svoje zemlje i jezika, na to da će naići dosta prepreka, ali i lepih stvari u svemu tome, a sve to treba podneti smireno. Zato je obavezno da sebe pripremite psihički na sve nadolazeće događaje i trenutke, jer psihička stabilnost jeste jedna od najvažnijih tokom trajanja ovog programa.

Organizacija

Tokom studentskih dana smo često skloni tome da u trenutku donosimo odluke, da bez ikakvog plana nastupamo, jer sve to taj period mladosti i života i dozvoljava. Međutim, kada je u pitanju odluka poput work and travel-a, onda su planiranje i organizacija na prvom mestu. Organizacija prvog nivoa bi bila šta ti je sve potrebno pre polaska, oko pakovanja, osnovnih priprema, a dalje je potrebna organizacija na nivou posla. Da li je potreban neki dodatni posao, informisanja oko istog, kako je najbolje doći do njega i svih pojedinosti u vezi sa radom. Bitno je da se organizujete u vezi sa svojim željama, šta želite da posetite, šta da vidite, koje gradove da obiđete, pa se posvetite organizaciji u velikoj meri i na više „frontova“.

Strpljenje

I na kraju, work and travel  pruža mnogo opcija, mnogo pogodnosti, mnogo iskustva, ali sve to treba da se poslaže jedno sa drugim, zbog čega ne bi trebalo da se želi sve odmah i sad. Strpljenje je veoma bitan faktor u celom ovom procesu, od samog putovanja, budući da letovi traju dugo i iziskuju strpljenje hteli mi to ili ne, preko početka koji je svakako težak, ali uz malo strpljenosti sve dolazi na svoje, preko nalaženja dodatnog posla, upoznavanja ljudi, putovanja. Zbog toga, naoružajte se u samom startu strpljenjem, dobrom voljom i pozitivnošću, a onda work and travel avantura može da počne!